Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V části ČR byla zrušena smogová situace

Smog
Smog
Foto: Pixmac

Praha - V Česku ubývá krajů se smogovou situací. Dnes byla situace odvolána v pěti regionech včetně metropole. Pražští radní proto rozhodli, že zatím nezavedou MHD zdarma. Není však vyloučeno, že se vyšší koncentrace prachu v následujících dnech vrátí.

V neděli meteorologové smogovou situaci odvolali na Třinecku a v Jihomoravském kraji a v pondělí ve Zlínském a Moravskoslezském kraji kromě aglomerace Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. Také byla v Praze odvolána regulace, při níž musejí podniky kvůli znečištění ovzduší omezovat výrobu, v Plzeňském kraji byla naopak vyhlášena.

Dnes ráno ČHMÚ odvolal smogovou situaci v Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji a Praze, regulaci i smogovou situaci ve Středočeském kraji a pouze regulaci v Olomouckém kraji.

Třeba ve Zlínském kraji byla smogová situace dnes znovu vyhlášena po pouhém jednom dni od odvolání. Za leden tak byla v regionu vyhlášena již potřetí. Kromě Zlínského je aktuálně smogová situace ještě v Ústeckém a Olomouckém kraji a aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji, v Plzeňském kraji platí regulace.

V Praze dnes jednali radní o tom, zda by měla být MHD kvůli smogu zdarma. Po zrušení smogové situace se rozhodli, že toto opatření zatím nezavedou.

K zavedení MHD zdarma přistoupil třeba Přerov a dnes o tomto opatření jednají plzeňští radní. Plzeňský krajský úřad se již v minulých dnech dohodl s Plzeňskou teplárenskou, Plzeňskou energetickou a hutěmi a kovárnami Pilsen Steel na omezení provozu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes kvůli problémům se smogem navštíví Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Témata:  smog Praha MHD Praha

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy