Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pyrotechnika by se měla prodávat pod větší kontrolou, navrhují zástupci justice

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Přední Labská (Trutnovsko) - Prodej pyrotechniky v České republice by se měl zpřísnit. Novinářům to dnes řekli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po jednání se zástupci německé a polské justice. Účastníci schůzky se shodli na tom, že skladování a prodej výbušnin v tuzemsku je třeba také důkladněji kontrolovat.

Zástupci justice se problémem začali zabývat po zásazích německé policie, která zajistila v Německu zakázanou pyrotechniku nakoupenou v ČR, tyto výbušniny často zneužívají extremisté.

"V Německu a Polsku je například prodej zábavní pyrotechniky omezen na posledních několik dní v roce. Stojí za úvahu, zda se nevydat podobnou cestou," řekl Pelikán. Nejvyšší státní zástupce Zeman dodal, že se zasadí o to, aby se kontroly pyrotechniky zpřísnily.

Německá policie například minulý týden zadržela v saském Freitalu nedaleko Drážďan pět lidí, které podezírá z útoku na uprchlické ubytovny a z vytvoření krajně pravicového teroristického hnutí. Podle prokuratury si skupina pro provedení útoků pořídila v ČR více než sto kusů zábavní pyrotechniky různých typů. Na českých tržnicích je možné koupit i pyrotechniku, která je v Německu ilegální.

Témata:  pyrotechnika Robert Pelikán Pavel Zeman

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy