reklama

Z předlohy doporučil vypustit s podporou ministerstva vnitra pasáž, která by svěřila státním zástupcům dozor nad dodržováním práva v zadržovacích zařízeních pro migranty. Prosadila to Jana Černochová (ODS), podle níž není k zavedení nové pravomoci žalobců, jak ji chtěla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, žádný důvod.

Cílem předlohy je podle autorů podpořit ty formy migrace, které budou přínosné pro českou ekonomiku a její konkurenceschopnost. Díky novele by mohla vláda reagovat na nedostatek pracovníků v určitých odvětvích při zachování bezpečnosti.

Změna je nutná kvůli směrnicím EU, které byly schváleny před třemi lety. Nově by měl být v zákoně zaveden nový institut karty vnitropodnikového zaměstnance. Karta umožní cizincům být v Česku až půl roku, pokud pracují na pozici manažera, specialisty či stážisty ve firmě nebo korporaci, která má sídlo mimo Evropskou unii. Až půl roku by v zemi mohli pracovat také cizinci, kteří přijeli kvůli sezonní práci.

Novela má také zlepšit podmínky pro investory. Investory zákony v současnosti vůbec nezohledňují, nově by měly zahrnovat oprávnění k pobytu určeným jen pro ně. Pokud cizinci prokážou přínos investice pro stát, tak jim nové povolení umožní pobyt v zemi, aniž budou muset žádat o vízum.

Změny počítají také s efektivnějším doručováním písemností v pobytovém správním řízení cizincům, kteří jsou v zahraničí. Dokumenty nejprve půjdou v elektronické verzi na zastupitelský úřad v cizině, který ji převede do listinné podoby a doručí poštou.