Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři potvrdili ptačí chřipku v komerčního chovu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Ptačí chřipka se poprvé objevila také v českém komerčním chovu. Veterináři potvrdili nákazu na farmě v Řitovízi u Blatné na Strakonicku. 

Chov 6500 kachen se bude vybíjet ve čtvrtek. Veterináři zatím zjišťují, jak se mohla choroba do uzavřeného chovu dostat, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Jde o desáté ohnisko v ČR, čtvrté v Jihočeském kraji.

Úhyn zhruba 160 kachen nahlásil chovatel v úterý a dnes. V halovém chovu bez výběhu část zvířat vykazovala klinické příznaky nákazy, uvedl Pejchal. Vyšetření potvrdilo ptačí chřipku H5, dodal. Nyní se dělají epizootologická vyšetření, později bude vydáno nařízení o uzavřeném pásmu.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Zatím veterináři vybili přes 13.000 ptáků, ministerstvo zemědělství dostalo první žádost o odškodnění.

Nemoc se objevila u volně žijících ptáků v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském a Olomouckém kraji. Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy