Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj Zeman versus Sobotka. Ubohé, zaznělo z Hradu. Své si řekli také Herman a Kalousek

Klíčníky jsou prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, pražský arcibiskup Dominik Duka, probošt svatovítské kapituly Václav Malý, pražská primátorka Adriana Krnáčová, předseda Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch. Ten jako jediný ze zdravotních důvodů na setkání v katedrále chyběl.
Klíčníky jsou prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, pražský arcibiskup Dominik Duka, probošt svatovítské kapituly Václav Malý, pražská primátorka Adriana Krnáčová, předseda Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch. Ten jako jediný ze zdravotních důvodů na setkání v katedrále chyběl.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka se dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem kvůli jmenování zakladatele Jazzové sekce Karla Srpa členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Srp, kterého Zeman vybral, podle Sobotky nesplňuje podmínku spolehlivosti. Premiéra nejprve kritizoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček, nakonec přišlo prohlášení od samotného Zemana.

Sobotka ke svému rozhodnutí uvedl, že „Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti". 

Sám Srp se brání tím, že premiér vychází z neexistujících podkladů, podle prezidentova mluvčího jde za hlasem mediálního mainstreamu. „K. Srp jednoznačně prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. B. Sobotka odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu,“ kritizoval Sobotku Ovčáček na sociálních sítích.

„1986: K. Srp uvězněn komunistickým režimem. 1988: K. Srp na snídani s F. Mitterrandem. 2017: B. Sobotka šlape po jméně K. Srpa,“ připomněl hradní mluvčí, který celou věc označil za „chucpe“.

Na stránkách Hradu se později objevilo vyjádření Miloše Zemana. Podle něj se prezident seznámil s dopisem Sobotky, v němž mu sděluje, že odmítl kontrasignovat jmenování Karla Srpa členem Etické komise ČR. „Prezident republiky konstatuje, že Karel Srp byl v letech 1986 až 1988 vězněn komunistickým režimem. Karel Srp byl předsedou Jazzové sekce, která byla střediskem alternativní kultury. Jazzová sekce byla komunistickým režimem čtyřikrát zakázána. Karel Srp byl účastníkem snídaně disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem v roce 1988. Městský soud v Praze v roce 2000 pravomocně rozhodl, že Karel Srp byl v evidenci StB veden neoprávněně,“ píše se v oficiálním prohlášení.

„Z uvedených důvodů považuje prezident republiky odmítnutí kontrasignace předsedou vlády za ubohé,“ dodává Hrad.

Ovčáček pokračoval v útocích na Sobotku celý den. „Bohuslav Sobotka dnes opět potvrdil, že je premiérem Pražské kavárny,“ uvedl na sociálních sítích. „Kdo dnes podpořil premiéra Pražské kavárny B. Sobotku? M. Kalousek, D. Herman a P. Bělobrádek,“ dodal.

„Rozhodnutí pana premiéra podporuji a tleskám mu. Na druhou stranu přiznejme, že pan prezident Zeman se může oprávněně cítit zrazen. On premiérovi Andreje Babiše do vlády jmenoval, přestože důvody pro odmítnutí byly stejné a důsledky jmenování mnohem horší,“ zastal se Sobotky Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je to prima pocit, když opoziční politik může zatleskat předsedovi vlády. Kéž by to šlo častěji..“ dodal na Twitteru.

„Poděkoval jsem oceněným Etickou komisí za jejich postoje v době komunismu. Poděkoval jsem i p. premiérovi za jeho postoj vůči Etické komisi,“ reagoval na spor ministr kultury Daniel Herman.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy