Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cvičení ve Středočeském kraji k migrantům ukázalo nedostatky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Před dvěma týdny se ve Středočeském kraji konalo cvičení k migraci a po jeho vyhodnocení dnes policie připustila jisté nedostatky. Slabiny přiznává i hejtmanství.

V případě silné vlny migrantů musí hejtmanství zajistit dostatek nemocničních lůžek. Kraj vytipoval mladoboleslavskou nemocnici jako hlavní zdravotnické zařízení, které by zajišťovalo migrantům zdravotní pomoc. "V tuto chvíli se řeší vztah nemocnice vůči uprchlickému zařízení v Bělé-Jezové, připravuje se plán krizové připravenosti nemocnice a další činnosti s tím související," informoval hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Slabiny odhalili při cvičení i policisté. Podle náměstka ředitele krajské policie Jana Ptáčka je limitujícím faktorem především administrace správního řízení v návaznosti na ověřování identifikace zajištěných lidí v celoevropských systémech. "Do systému se přihlašují všechny státy EU. Takže čím více migrantů bude, tím se prodlouží doba jejich odbavení," uvedl Ptáček.

Jako náročné se ukázalo i zajištění běženců z hlediska personálu a technického vybavení. Policie také nemá dostatečné kapacity na zajištění logistického zázemí pro uprchlíky, například lůžka, lůžkoviny a stravu.

Podle tajemníka bezpečnostní rady kraje Luboše Navrátila je třeba prověřit právní předpisy, které řeší proplácení práce záchranářů, policistů a hasičů a využití hmotných rezerv. Nyní lze použít finanční prostředky a hmotné rezervy jen pro zajišťování záchranných a likvidačních prací nebo ochranu vlastního obyvatelstva. "V případě jejich využití pro zajištění migrační vlny kraji a složkám IZS hrozí, že by nebyly ze státního rozpočtu hrazeny," uvedl Navrátil.

Cvičení také ukázalo, že je potřeba dovybavit pracoviště krizového řízení na krajském úřadě pro případ mimořádných událostí tak, aby komunikace byla rychlá a efektivní.

Témata:  uprchlíci Středočeský kraj Policie ČR

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy