Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dítě jsem zalehla omylem, tvrdila matka. Za vraždu novorozence dostala 16 let

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Olomouc - Matka z přerovské ubytovny si má za vraždu novorozence odsedět 16 lety vězení. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Olomouci, podle kterého se dítě v posteli neudusilo nešťastnou náhodou, jak tvrdila obžalovaná.

Tragédie se odehrála v říjnu 2014 na přerovské ubytovně. Podle obžaloby žena chlapce udusila. Nezaměstnaná čtyřnásobná matka, jejíž zbývající jedno dítě žije u otce, však tvrdí, že chlapec zemřel ve chvíli, kdy usnula při kojení a nechtíc ho zalehla. Původně ale kriminalistům řekla, že šlo o syndrom náhlého úmrtí.

Krajský soud na základně pokynu vrchního soudu musel znovu vyslechnout znalce z oboru soudního lékařství, kteří mluvili o způsobu usmrcení dítěte. Znalci dnes u soudu sice připustili, že dítě mohlo teoreticky zemřít způsobem, o kterém hovořila matka. Upozornili ale, že se s takovým případem za svoji dlouholetou praxi nesetkali.

Podle znalců by ženě při usnutí ochablo svalstvo, kojené dítě by jí vypadlo z náruče a pláčem spící matku probudilo. Mrtvé dítě z přerovské ubytovny navíc nemělo na těle otlaky, které jsou při zalehnutí typické.

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Obžalovaná je matkou také šestileté dcery, která žije u svého otce. Žena na toto dítě podle soudu neplatí výživné. Za předchozí smrt dětí stíhaná nebyla.

Témata:  vražda děti matky soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy