Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsvit chce s Blokem proti islámu nadále spolupracovat. Výpověď smlouvy je prý lež

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Opoziční Úsvit - Národní koalice vyzve iniciativu Blok proti islámu k jednání kvůli výpovědi smlouvy o spolupráci, oficiální zprávu o kroku bloku nemá. Část bloku chce ve spolupráci pokračovat, stejný zájem má i Úsvit, řekl ČTK a Českému rozhlasu místopředseda strany Jan Zilvar po dnešním jednání předsednictva. Důvody výpovědi označil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský za lži.

Výpověď smlouvy oznámili v pondělí předseda a místopředseda bloku Martin Konvička a Petr Hampl. Zástupci Úsvitu poukazují na to, že všechny informace mají jen z internetu. Úsvit bude podle Zilvara čekat taky na výsledky nedělního jednání akční rady bloku. Konvička a Hampl neprojednali postup ve vedení bloku, podotkl Lidinský.

Zasedání předsednictva Úsvitu se účastnila taky místopředsedkyně bloku Jana Volfová. Na otázky novinářů k nynější situaci nechtěla odpovídat, podle zástupců Úsvitu ji Konvičkův a Hamplův krok rovněž překvapil. Nesouhlas s jejich postupem vyjádřili v dnešním prohlášení zástupci čtyř pražských místních organizací bloku a vedení jeho divize v metropoli.

"Úsvit vyzývá všechny členy Bloku proti islámu, kteří si váží spolupráce a mají zájem na prosazování společného programu, aby pokračovali ve spolupráci s Úsvitem," řekl místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

Konvička v pondělí uvedl, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch. Uzavření dohody označil za "zcela mylný politický krok". Zástupci Úsvitu naopak tvrdí, že dohodu plnili. Mluví o sedmi desítkách předvolebních debat s občany, pronájmech sálů, sedmi milionech výtiscích novin, organizaci demonstrací a o facebookové reklamě.

Smlouva z loňského léta obsahuje podle vyjádření zástupců Úsvitu i ustanovení o tom, že strana, která ji vypoví, musí uhradit vynaložené peněžité náklady. Zilvar uvedl, že Úsvit je "na začátku shromažďování škod, které hrozí".

Blok proti islámu vystupuje proti údajné islamizaci Evropy a kritizuje příliv uprchlíků. Úsvit zdůrazňuje české národní zájmy a přímou demokracii, v současné Sněmovně má osm poslanců.

Témata:  Úsvit - Národní koalice Blok proti islámu Martin Konvička

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy