Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři rodiny uprchlíků se nastěhovaly do Českého Těšína, dvě děti nastoupí do školy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ostrava - Čtyři rodiny iráckých křesťanských uprchlíků, které dosud obývaly areál v Soběšovicích, se dnes nastěhovaly do bytů v Českém Těšíně na Karvinsku. První dvě děti už od května nastoupí do církevní základní školy v Třinci na Frýdecko-Místecku, řekl ČTK Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, která se o uprchlíky v regionu stará.

Rodiny mají k dispozici byty o velikosti tři plus jedna. "Všichni se moc těšili, ty byty samozřejmě viděli už dříve. Celý minulý týden se podíleli na úklidu bytů a dozařizování, takže věděli do čeho dneska jdou," uvedl Kašpárek.

Podle něj dva z bytů obývají čtyřčlenné rodiny, v dalším bytě žijí rodiče se čtyřmi dětmi ve věku od šesti do 16 let a v posledním pak pětičlenná rodina, kterou tvoří rodiče, dvě malé děti a jejich prababička. Právě u těchto dvou početnějších rodin diakonie zvažuje, že by jim do budoucna pomohla najít prostorově lepší byty, které by lépe vyhovovaly jejich potřebám.

Už od pondělí by pak dvě školou povinné děti, které přijely v první skupině směřující do Moravskoslezského kraje, měly nastoupit do školy. Pomáhat jim bude osobní asistent. U dalších čtyř školáků, kteří přicestovali později, se nyní řeší, zda začnou chodit do školy ještě před prázdninami nebo až v září od nového školního roku.

"Celý projekt je křesťanský koncipovaný, velkou roli v něm hrají církve a dobrovolníci, takže propojenost s církevní základní školou je přirozená. Také tam předpokládáme řekněme individuálnější přístup k těm dětem," vysvětlil Kašpárek.

Rodiny si podle něj uvědomují, že nejdůležitější je pro ně nyní zvládnout český jazyk, který se s pomocí lektorů učí už od svého příjezdu. Podle Kašpárka by totiž někteří v budoucnu rádi pokračovali ve studiu na vysoké škole a ve svých profesích. Diakonie už má i nabídky některých zaměstnavatelů, ale právě bez ovládnutí jazyka není plnohodnotné začlenění do společnosti možné.

Uprchlíky na několik míst v Česku přivezl se souhlasem vlády Nadační fond Generace 21. Vláda ale před časem program přesídlení iráckých křesťanů zrušila, protože část z nich v zemi být nechtěla. Někteří odjeli do Německa, někteří se vrátili do Iráku. Ve skupině v Moravskoslezském kraji ale problém s odchodem lidí nenastal. V Česku zůstává 40 uprchlíků, kromě těch, kteří se dnes přestěhovali do Českého Těšína, jsou také v Praze.

Témata:  uprchlíci Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy