Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o nabourání e-mailů české diplomacie bude důvěrné

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém nejbližším zasedání vyslechne zprávu o hackerském útoku na ministerstvo zahraničí. Bude to zřejmě v režimu důvěrné, sdělil nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiří Lang.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který dnes Langa uvedl v Praze do úřadu, odmítl komentovat informace o zahraničním původu útoku. "V té věci probíhá šetření, a já nebudu komentovat spekulace tohoto typu," uvedl Sobotka na dotaz ČTK, zda může rozvést slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že "útok musel být prováděn nějakým zahraničním státem zvenku".

"To co se stalo, v žádné případě nebereme na lehkou váhu a vláda se tím bude zabývat," doplnil Sobotka.

Jednání vlády se podle něj zúčastní vedle Langa a Dušana Navrátila, který se stal vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost, i šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Sobotka považuje kybernetickou bezpečnost za jednu z priorit svého kabinetu. "Je třeba si uvědomit, že proti nám stojí organizované týmy hackerů, ať už jsou to hackeři na nevládní úrovni, nebo jsou to hackeři, kteří jsou přímo organizovaní nebo sponzorovaní některými státy," uvedl, když mluvil o potřebě posilování kybernetické bezpečnosti v Česku.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Bohuslav Sobotka hackeři

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy