reklama

Ministerstvo zahraničí sledovalo aktivitu počítačových pirátů ve svém systému od začátku ledna. Zaorálek v úterý řekl, že útok musel podle expertů provést jiný stát. Zdůraznil, že hackeři nepronikli do interní sítě úřadu, v níž by mohli najít tajné informace. Uvedl také, že „útok připomínal útok, který byl proveden na internetový systém Demokratické strany v USA".

Držitel těchto informací může podle Národního centra pro kybernetickou bezpečnost (NCKB) získat nad Českem strategickou výhodu. S odvoláním na zprávu NCKB to dnes napsal server Info.cz.

Nejdelší dobu strávili v centrálním účtu, ze kterého se příchozí zprávy přidělují účastníkům, a také v účtech ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), bývalých náměstků Petra Druláka a Jakuba Kulhánka a současného náměstka Ivo Šrámka. Podle serveru hackeři prolomili 168 účtů, do systému se připojovali z různých adres, a to nejčastěji ráno mezi 06:00 a 07:00.

IP adresy, z nichž hackeři stahovali, směřují do Ruska, Británie, Německa i ČR, napsal server neovlivni.cz. Na Zaorálkův e-mail hackeři přistupovali z adresy, na které je ruské phpBB fórum. Server je pak hostován v Německu. U dalších 30 adres je možné vysledovat spojení s aktéry, kterým americké služby připisují útok na Demokratickou stranu v USA. Ani to ovšem podle expertů, kteří se případem kyberútoku v Černínském paláci zabývají, neznamená, že za útokem je Rusko.

Získané informace lze použít podle NCKB mimo jiné k útokům na domácí instituce a zahraniční partnery. Mohou také oslabit pozici ČR při vyjednávání. Hackeři získali i zprávy ze zastupitelských úřadů nebo informace o jednání ve vojenském výboru EU, napsal server Info.cz

Zprávu o hackerském útoku vyslechnou ministři na nejbližším zasedání vlády zřejmě v režimu důvěrné, řekl dnes novinářům nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiří Lang.