Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek popřel, že by při útoku hackerů unikly tajné informace

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl, že při útoku hackerů na ministerstvo zahraničí unikly tajné informace. Piráti ale mohli získat materiály, které jsou citlivé pro osoby a instituce. Zaorálek to dnes řekl na tiskové konferenci. Obsah ukradených materiálů ani délku útoku podle něj není možné nyní určit. Trval ale několik měsíců, dodal.

Útok hackerů na ministerstvo zahraničí Zaorálek oznámil v úterý. Situaci označil za vážnou. Už v úterý řekl, že utajené informace nebyly ohroženy. Dnes odmítl, že by se prozradily strategické informace. "To je lež a to musím důrazně odmítnout," řekl.

"Platí to, co jsem řekl, že vnitřní systém ministerstva, který pracuje se strategickými informacemi, které jsou citlivé z hlediska bezpečnosti státu, napaden nebyl," dodal. Připustil, že například jeho e-maily mohly obsahovat informace, jejichž únik je pro něj nepříjemný. Neohrožují ale národní bezpečnost.

Zaorálek se kvůli útokům dnes sešel se šéfy tajných služeb a s novým ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Jiří Langem. Odložil proto odlet na pracovní cestu na Balkán.

Informace o obsahu ukradených materiálů, jejich množství a délce útoku se v posledních dnech objevovaly v některých médiích. Ministr zdůraznil, že mohou být falešné. Hackeři, kteří systém napadli, jsou podle něj schopni obsah e-mailových schránek měnit. Cílem vyšetřovatelů je tyto operace vystopovat. "Nemohu v tuto chvíli vůbec potvrzovat informace, ve kterých se mluví o určitých obsazích, protože je veliká otázka, jestli takové obsahy skutečně unikly," uvedl Zaorálek.

O tom, kdo za útokem stojí, nepodal ministr podrobnější informace než v úterý. Útok tehdy popsal jako sofistikovaný a dodal, že za ním zřejmě stál jiný stát. Dnes pouze dodal, že pro určení pachatele není podstatné, z jaké země útok vedl.

Útoky bude příští týden probírat vláda se zástupci Národního bezpečnostního úřadu a rozvědek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že očekává zevrubnou zprávu, protože věc je závažná. Zaorálek na tiskové konferenci zdůraznil, že cílem vyšetřování bude také zjistit, jak v budoucnu české instituce lépe chránit před podobnými útoky.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes českým novinářům v Polsku, kde se zúčastnil zasedání ministrů obrany visegrádské čtyřky, řekl na dotaz Českého rozhlasu, že i obrana "prakticky dennodenně" čelí mnoha hackerským útokům. Podle ministra jich jsou tisíce. Zdůraznil, že je nutné mezi nimi rozlišovat, protože velkou část z nich tvoří amatérské a poloamatérské pokusy. Řekl, že sofistikovaných útoků není extrémní množství.

Po útoku na ministerstvu zahraničí vydalo vedení ministerstva obrany pokyn, aby jeho zaměstnanci zacházeli s daty velmi obezřetně, řekl Stropnický. Nemají používat své soukromé emaily nebo schraňovat "zbytečně dokumenty, které není nutno schraňovat elektronicky". Kybernetickou oblast označil za "normální bojové pole".

Témata:  Lubomír Zaorálek Ministerstvo zahraničních věcí České republiky hackeři

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy