reklama

Inspekce restauratéra potrestala už podruhé kvůli stejnému prohřešku proti zákonu na ochranu spotřebitele. Ševčík se ale brání a poukazuje na své zkušenosti ze zahraničí. „Viděl jsem, co se děje v Itálii posledních 5 let, a viděl jsem tedy, co přijde,“ uvedl v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus. „Situace v Itálii je velmi kritická, a nechtěl jsem, aby se totéž stalo tady, takže jsem na to chtěl nějakým způsobem upozornit,“ obhajuje svůj čin.

Zveřejnění prohlášení a protiislámského loga podle jeho slov souvisí s jeho politickým názorem. „Nesouhlasím s politikou Evropské unie. K nám přichází miliony lidí, my vůbec nevíme, co jsou. Pokud někdo dorazí do Berlína, tak do toho kamionu sedne a za 8 hodin je v Praze, takže to nebezpečí je pro celou unii,“ myslí si.

Je prý přesvědčen, že za teroristické útoky v Evropě může nezvládnutá migrace. „Přes Schengen přechází miliony lidí, všichni mají smartphone a nikdo nemá pas, takže samozřejmě, že za to může migrace… Tohle je všechno jedna velká lež. My jsme v plánu někoho, aby se tady rozpoutal nějaký boj. A to mě hrozně štve, a chtěl jsem na to upozornit, udělat aspoň něco než vůbec nic,“ uvedl Ševčík. Pokuta mu podle jeho slov sice vadí, drtivá většina má ale podle něj stejný názor – i když se to bojí říct.

S rozhodnutím inspektorů naopak souhlasí ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. Podle ní je pokuta na místě, protože chování restauratéra je diskriminační. „Rozumím strachům, které ve společnosti jsou, nicméně nerozumím, jakým způsobem chce pan Ševčík rozpoutat diskuzi na téma ochrany hranic, kontroly a regulace migrace tím, že na Facebook své restaurace umístí nápisy, že neobsluhuje migranty,“ přiznala.

Teroristické útoky podle ní nesouvisí s migrací jako takovou, ale spíše s tím, že jsou některé skupiny dlouhodobě vyloučeny ze společnosti. Problém vidí v tom, že v některých zemích v minulosti nebyla podporována integrace. „K radikalizaci nedochází nejen u migrantů, ale ve společnosti celkově,“ připomněla Faltová.

Psali jsme:

 

„Evropská unie čelí problémům, které jsou bohužel poměrně komplikované a nemají jednoduchá řešení. Rozhodně není řešením, že v České republice nebudeme obsluhovat migranty v restauracích,“ myslí si.

Rozumí prý také tomu, že je velmi těžké se orientovat v informacích, které k lidem ze všech stran přicházejí. „Nevnímám, že by se v České republice vedla debata jen ve smyslu, že všichni migranti jsou vítáni. Naopak je to debata poměrně vyhrocená snahou nepouštět sem nikoho. Tato debata trpí pak tím, že není o konkrétních věcech, které bychom měli nebo neměli dělat, ale jsou to výkřiky neověřených pravda, polopravd a nepravd,“ dodala s tím, že není možné uplatňovat princip kolektivní viny a říci, že všichni muslimové nebo nově příchozí jsou teroristé.