Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: Důvěra v Zemana klesá. Jak jsou na tom poslanci a senátoři?

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V reprezentativním šetření Centra pro vázkum veřejného mínění (CVVM) byla v lednu 2017 vybraným občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím. Prezidentovi důvěřuje 53 procent Čechů, vládě 42 procent. Parlament je tom hůře. Senátu věří 32 procent občanů a Sněmovně jen 31 procent dotázaných.

V porovnání s předchozím šetřením z prosince 2016 vzrostla důvěra k Poslanecké sněmovně (o 4 procentní body) při shodném poklesu podílu nedůvěřujících, čímž se Poslanecká sněmovna vrátila na úroveň hodnocení, kterou měla v prvním čtvrtletí roku 2016.

"V případě prezidenta jsme zaznamenali mírný nárůst podílu nedůvěry (o 4 procentní body) s tím, že změna podílu důvěřujících prezidentovi nepřekročila hranici statistické chyby. V porovnání se situací před rokem v lednu 2016 je ovšem poněkud nižší (o 6 procentních bodů) a v posledních měsících je poněkud rozkolísaná," uvedli autoři průzkumu na soc.cas.cz.

U vlády se pak potvrdil prosincový vzestup důvěry oproti listopadu 2016 (aktuálně o 7procentních bodů v porovnání s listopadovým výzkumem) a návrat důvěry vládě na úroveň obvyklou v průběhu celého minulého roku s výjimkou výsledku listopadového šetření, který se ukazuje být pouze krátkodobým výkyvem.

V porovnání s podzimními měsíci roku 2016 a zvláště pak s říjnem poněkud stoupla i důvěra k Senátu a ke krajským reprezentacím (krajská zastupitelstva, hejtmani), což může být odrazem relativně čerstvě povolební situace.

Na krajské (a v případě hlavního města Prahy magistrátní) úrovni jsou podíly důvěry a nedůvěry přibližně vyrovnané s tím, že u obou zkoumaných položek důvěra lehce a v případě zastupitelstev statisticky nevýznamně převládá nad nedůvěrou.

Konkrétně krajským zastupitelstvům 42 % dotázaných důvěřuje, zatímco podíl nedůvěry činí 41 % a zbývajících 17 % se nedokáže rozhodnout. V případě hejtmanů (a v Praze primátora) pak důvěra činí také 42 % a nedůvěra 37 % při 21 % nerozhodnutých, kteří uvedli odpověď „nevím“.

Podstatně lépe než všechny ostatní zkoumané instituce jsou na tom obecní zastupitelstva, případně zastupitelstva městských částí a starostové, jimž důvěřuje více než třípětinová většina občanů. Konkrétně v případě obecních zastupitelstev podíl důvěry dosahoval 63 %, v tom 12 % obecním zastupitelstvům „rozhodně důvěřuje“ a 51 % jim „spíše důvěřuje“. Podíl nedůvěřujících u obecních zastupitelstev činí necelou třetinu (31 %), přičemž „spíše“ jim nedůvěřuje 22 % a „rozhodně“ 9 %.

Starostové jsou na tom podobně, když důvěru jim vyjádřilo 64 % dotázaných, v tom 18 % „rozhodně“ a 46 % „spíše“, nedůvěra ke starostům pak dosáhla 29 %, když 19 % respondentů podle svých slov starostům „spíše nedůvěřuje“ a 10 % jim „rozhodně nedůvěřuje“.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy