Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

E-shopy budou mít výjimku z EET? Platby budou evidovat, až se dozvědí o přijaté tržbě

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Generální finanční ředitelství vyšlo vstříct e-shopům. V EET budou muset evidovat přijaté tržby až v okamžiku, kdy se o platbě dozvědí. On-line obchodník tak bude muset zaslat údaje nejpozději ve chvíli, kdy se dozví o tom, že mu platba byla odeslána z účtu zákazníka.

Řada e-shopů řešila technický problém, jak zaevidovat tržbu, kterou zákazník zaplatil, ale o které obchodník v praxi ještě neví. Platba totiž obvykle není připsána provozovateli internetového obchodu ihned na jeho účet a ani není o této transakci ihned informován.

Hrozilo tak, že poměrně velké množství e-shopů ustoupí od přijímání platebních karet. Další variantou byly náklady v řádech desítek až stovek tisíc korun, které by musely internetové obchody vynaložit.

Datovou zprávu tedy e-shop odešle nejpozději v momentě, kdy dostane informaci o úspěšném ověření platby. V případě, že ještě před ověřením platby bylo zboží odesláno zákazníkovi, musí obchodník odeslat příslušné údaje a vystavit účtenku nejpozději v okamžiku expedice.

"Jsme rádi, že se nám podařilo ve spolupráci s MF ČR a GFŘ dosáhnout rozumného výkladu, který vychází z reálného života internetových obchodů. Věřím, že díky tomu zanikne hrozba vypnutí on-line platebních metod v e-shopech," uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška.

Témata:  e-shopy elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy