Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci se sešli na konferenci v Brně. Naváží spolupráci se STAN?

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Členové KDU-ČSL se na dnešní celostátní konferenci shodli, že s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) vytvoří pro letošní sněmovní volby přímou dvojkoalici. Návrh ještě projedná zřejmě příští týden celostátní výbor hnutí. Předseda STAN Petr Gazdík označil dvojkoalici na odvážné rozhodnutí.

"Delegáti celostátní konference pověřili předsednictvo, abychom vyjednávali o spolupráci do poslaneckých voleb v roce 2017 s hnutím Starostové a nezávislí ve formě přímé volební koalice," oznámil šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Doplnil, že výsledek jednání už sdělil předsedovi STAN Petru Gazdíkovi. "Seznámíme je s detaily s tím, že se budeme bavit, jestli tato přímá otevřená koalice je něco, o čem by s námi Starostové a nezávislí chtěli vyjednávat," doplnil.

"Toto rozhodnutí KDU-ČSL svědčí o její upřímné snaze, aby prodemokratické nesocialistické síly neztratily vliv na dění v naší zemi," prohlásil Gazdík k plánům na dvojkoalici.

"V žádném případě to nezamítáme hned na začátku. Začneme jednat o tom, jestli je to přijatelné i pro Starosty a nezávislé," řekl první místopředseda STAN Vít Rakušan v České televizi. "Koalice dvou stran by musela překonat desetiprocentní uzavírací klauzuli. Od počátku jsme preferovali kandidovat na kandidátkách nové volební strany. Ta by vytvořila věrohodnou alternativu a platformu pro osobnosti z regionů, kteří chtějí být silnou alternativou vůči ANO a ČSSD," uvedl v prohlášení Rakušan.

Debata byla podle Bělobrádka otevřená a zazněly nejrůznější názory na spolupráci. Jak Bělobrádek uvedl, pro usnesení hlasovalo 86 procent přítomných.

"Jsme přesvědčeni, že KDU-ČSL má na daleko víc v parlamentních volbách, a to usnesení to vyjadřuje. Synergický efekt nám společně může přinést boj o přední příčky," řekl senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

První místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka výsledek konference považuje ze velice dobrý a odvážný. "Na druhou stranu, pokud tady mluvíme o tom, že chceme postavit výrazný subjekt, který by nabídnul alternativu vůči ČSSD a ANO, tak si myslím, že tohle je opravdu správná cesta," dodal.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy