Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Halík kandidovat na prezidenta? Takto to vidí on, následně se pustil do Zemana

Tomáš Halík
Tomáš Halík
Foto: www.wikipedia.org

Praha – O knězi Tomáši Halíkovi se mluví jako o možném kandidátovi na Pražský hrad. On sám sice Miloše Zemana kritizuje, myslí si však, že by se našlo více lidí, kteří by mohli být dobrými prezidenty.

Halík před několika dny v České televizi prohlásil, že Zeman se ukazuje s lidmi, kteří jsou nositeli "rakoviny extremismu". Čeští biskupové se od jeho prohlášení distancovali v oficiálním prohlášení. Podle Halíka je důležité, že církev není jednobarevná. Uvedl to v pořadu Radiožurnálu Dvacet minut.

O kardinálu Dominiku Dukovi řekl, že jsou dlouholetí přátelené a že oba v době komunismu yli součástí podzemní církve. To, že se biskupové od Halíkových názorů distancují, je podle něj „gól do vlastní branky".

Zemanových příznivců podle něj ubývá a tento trend prý bude pokračovat. Existuje podle něj jen tvrdé jádro jeho stoupenců, další lidé pak ale naopak vystřízlivěli, k čemuž přispěly i hojně medializované kontroverzní výroky šéfa Hradu. „Já myslím, že on nemyslí vážně skoro nic," uvedl Halík s tím, že se Zeman svými prohlášeními pouze pokouší dostat do médií.

Jeho předchůdce Václava Klause si podle něj bylo možné vážit alespoň proto, že si za svými výroky stál. Ostře se pustil také do Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Komentovat to, co říká, je prý pod Halíkovu úroveň.

Halík také uvedl, že je Zeman v zajetí oligarchů. „Lidé jako Tvrdík a další, jsou ti, kteří mají velký zájem. Peníze, moc, ovlivňují politické páky, a tím naplňují tuhle roli," vysvětloval kněz s tím, že ho fascinují země jako Rusko nebo Čína, které nemají „právní kulturu".

Kromě toho promluvil i o možné kandidatuře na Hrad. Už dříve se nechal slyšet, že by do něčeho takového šel jen v krajních podmínkách. „Muselo by se ukázat, že bych měl šanci být zvolen a že já ani lidé kolem mne nevidí nikoho, kdo by měl větší šanci," říká.

Jedním dechem ale dodal, že doufá, že někdo takový přijde. Domnívá se, že je zde celá řada lidí, kteří by mohli být dobrými prezidenty a kteří o tom také vážně uvažují. Sám by prý z kandidatury nebyl šťastný a tak by měl kandidovat někdo, kdo po tom „touží".

Témata:  Tomáš Halík Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy