Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotnické odbory jsou ve stávkové pohotovosti. Jihomoravský kraj protestuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Brno - Kvůli neutěšené situaci v jihomoravské záchranné službě vyhlásil dnes Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče stávkovou pohotovost. Tímto krokem chce dosáhnout odvolání ředitele jihomoravských záchranářů Milana Klusáka. Podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové vyjadřují podporu i zástupci ostatních odborových svazů.

"Dnešním dnem odborový svaz vyhlašuje stávkovou pohotovost na podporu jihomoravských záchranářů. Všech 30.000 členů odborového svazu je připraveno kolegy podpořit," uvedl záchranář z Pardubického kraje Martin Vostal.

Odbory v jihomoravské záchranné službě vyhlásily stávkovou pohotovost už loni v červenci. Zdůvodňovaly to mimo jiné nedostatkem výjezdových skupin a s tím souvisejícím přetěžováním zaměstnanců nebo diskriminačním chováním některých vedoucích pracovníků k podřízeným.

Jihomoravský kraj už dříve uvedl, že chce řešit situaci pomocí mediátora, tedy nezávislého prostředníka, který má znesvářené strany usmířit. Dnes ale jednání odborů označil za nátlakové. "Toto jednání považuje kraj za nepřijatelné a žádá odboráře k návratu k jednacímu stolu. Nové vedení kraje se od svého zvolení intenzivně stavem na zdravotnické záchranné službě zabývá, hledá způsob, jak tuto vyhrocenou situaci řešit a trvá na mediaci," napsala ČTK mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Podle vedení jihomoravské záchranné služby nynější jednání odborů svědčí o tom, že nestojí o řešení situace. "Iniciování celorepublikové stávkové pohotovosti vnímáme v dané situaci jako akt vydírání, který nijak nevede k řešení problémů, ale pouze direktivně určuje vedení Jihomoravského kraje, jak má ve věci postupovat. A to považujeme za velmi neslušné a nepřijatelné," uvedl ředitel Milan Klusák.

Témata:  zdravotnictví Zdravotnická záchranná služba Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy