Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát možná bude platit za doktorandy zdravotní pojištění, vyjde to na 50 milionů korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Stát by nově mohl za studenty v doktorském programu v denním studiu platit zdravotní pojištění. Poslanecký návrh vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) dnes schválila vláda.

K podpoře doktorandů ze strany státu i po 26 letech věku se přiklonila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podporuje ale variantu, kterou předložila jako pozměňovací návrh k zákonu o státní sociální podpoře poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD).

Podle návrhu bude stát platit zdravotní pojištění za doktorandy, kteří studují své první doktorské studium v prezenční formě a ve standardní čtyřleté době studia. Podle Valachové je tato verze úspornější, rozpočet vyjde přibližně na 50 milionů korun. Navíc dojde k případnému zneužívání tohoto institutu. Ministryně zdůraznila, že výhodou návrhu Bohdalové je, že je podán k návrhu zákona, který bude projednáván ve druhém čtení na nejbližší schůzi Sněmovny. Výhody by tak mohli doktorandi užívat již od nadcházejícího akademického roku.

Podle ní jde čistě o to, jak rychle by byla změna schválena. „Přece jenom návrh Pavla Bělobrádka velice široce otevírá možnosti čerpání zdravotního pojištění ze strany státu i pro doktorandy, kteří nejsou tak úspěšní a třeba jsou to opakovaní propadlíci," vysvětlovala Valachová.

Pro větší podporu doktorandů a pracovní podmínky na vysokých školách je také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministryně školství chce mimo jiné, aby stipendium pro prezenční doktorandy činilo od příštího roku 15.000 korun měsíčně, teď je poloviční. Valachová ho bude uplatňovat v rozpočtu na rok 2018, ale musí se na něm shodnout celá koalice.

Nyní stát platí pojištění například za děti, důchodce a nezaměstnané. Stát také platí za studenty pojištění do 26. roku věku. Vicepremiér poukazuje na to, že stipendium v Česku je jedno z nejnižších v Evropské unii. Studentovi staršímu 26 let, když musí platit zdravotní pojištění, tak zbývá na živobytí podle důvodové zprávy 6015 korun na měsíc.

S věkovým stropem se podle ní nepočítá. Studenti by měli mít tuto podporu i ve vyšším věku, když se například vrátí ze zahraničních stáží. Pokud tedy student po 26 letech věku nebude mít nedokončeno první doktorské studium, zdravotní pojištění uhradí stát. „Pokud by byla situace taková, že studuji, je mi více jak 26 let a zároveň jsem i zaměstnán, tak tam by pojištění hradil pojištění zaměstnavatel. Reagovali bychom zkrátka na ty případy, na které si doktorandi stěžují," vysvětlila Valachová.

Témata:  školství zdravotní pojištění vláda Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy