Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf žalobců Zeman nesouhlasí se zproštěním muže, který zvažoval vraždu. Podal dovolání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Šéf žalobců Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu v neprospěch muže z Benešovska, který uvažoval o vraždě své expartnerky. Vrchní soud ho v minulosti obžaloby zprostil.

Obžaloba tvrdila, že muž začal uvažovat o likvidaci expřítelkyně, když se pro něj spor o svěření syna začal špatně vyvíjet. V několika hovorech mluvil o "konečném řešení". Detektiv se z obavy o ženin život obrátil na policisty. Muž vinu od počátku popíral.

Krajský soud v Praze původně vyměřil za přípravu vraždy osm let vězení. Vrchní soud jej ale zprostil obžaloby s vysvětlením, že jde o hraniční případ. Muž si s myšlenkou ženu usmrtit sice zahrával, ovšem podle loňského vyjádření soudkyně vrchního soudu Pavly Augustinové "pouze za myšlenku jako takovou nelze někoho uznat vinným z trestného činu".

Nejvyšší státní zástupce připustil, že muž postupoval rozvláčně, myšlenku však naznačil několika lidem. Jeden z nich, soukromý detektiv, se obrátil na policii, která pak přes něj dodala mužovi SIM kartu s kontaktem na údajného nájemného vraha. Na jeho číslo muž poslal prázdnou textovou zprávu.

"Ačkoliv šlo 'pouze' o prověření funkčnosti kontaktu na potenciálního 'nájemného vraha', šlo o krok konkrétní," stojí v dovolání k Nejvyššímu soudu.

Témata:  pokus o vraždu Pavel Zeman soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy