Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novináři varují: Nezávislost médií je ekonomickými a politickými nástroji likvidována a potlačována

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Novináři ze zemí V4 se obávají o svobodu médií ve střední Evropě. Politici podle nich usilují o ovládnutí veřejného prostoru, a z médií se tak vytrácí pluralita. Výhrady přicházejí především od polských a maďarských žurnalistů.

"Jsme svědky toho, jak nezávislost médií je ekonomickými a politickými nástroji likvidována a potlačována. Máme obavy o osud médií veřejné služby, která čelí snahám politiků o jejich ovládnutí, nebo marginalizaci," shodli se novináři na úterním jednání v Praze.

Byli na něm zástupci Radia Kossut a loni zrušeného maďarského levicového deníku Népszabadság, představitelé polského deníku Gazeta Wyborcza, slovenského Denníku N a týdeníku Týždeň a českého sdružení Svobodu médiím. V jedenáctičlenném výboru českého sdružení zasedají mimo jiné předseda Syndikátu novinářů Adam Černý, právnička Hana Marvanová, režisér Břetislav Rychlík nebo scenárista David Smoljak.

Maďarští zástupci kritizovali kroky vlády premiéra Viktora Orbána, jež podle nich omezuje listy, které s vládní politikou nesouhlasí. Polští novináři zase kritizovali reformu tamních veřejnoprávních médií, která podle nich nyní vedou kampaně na podporu kabinetu premiérky Beaty Szydlové.

"Víme, že bez nezávislých médií vznikne v našich zemích monopol moci, který občany zbaví posledních zbytků jejich svobod," varovali účastníci jednání.

Témata:  novináři Visegradská čtyřka svoboda médií média

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy