Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úpravy podmínek podnikání v pohřebnictví? Sněmovní výbor novelu doporučil

Karla Šlechtová,  ministryně pro místní rozvoj
Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Sněmovní výbor pro veřejnou správu dnes doporučil schválit vládní novelu, která zavede novinky v pohřebnictví. Noví podnikatelé v tomto oboru by podle ní museli skládat zkoušku a mít praxi v oboru. Zakázány by také měly být nejlevnější papírové rakve. 

Návrh, jejž už dřív podpořil i ústavně-právní výbor, taky posílí kontrolu v oboru a upraví sankce za prohřešky. Sněmovna by mohla novelu zákona o pohřebnictví schvalovat na schůzi, která začne 21. února. Účinná by měla být podle úprav výboru od druhého měsíce po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Předlohu jako celek nakonec podpořilo 12 ze 14 přítomných členů výboru, dva se hlasování zdrželi. Členové výboru pro veřejnou správu chtějí novelu mírně upravit, podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) jde spíše technické věci, věcně by se nic změnit nemělo. Výbor podpořil jen ty pozměňující návrhy, na které kývlo ministerstvo.

Jeden z nich se týká požadavku, aby provozovatelé pohřebních služeb měli zvláštní místnost pro případnou úpravu zesnulých, do níž by měli přístup pozůstalí. Na její zbudování by dostali firmy dva roky času. Někteří provozovatelé podle Šlechtové zřizují více pohřebních služeb, přičemž místnost by jim stačila jedna. Mnozí už ji podle ní mají nyní. Je prý ale nepřijatelné, aby se zesnulí lidé upravovali na chodbách.

Dalších asi třicet poslaneckých pozměňovacích návrhů výbor nepodpořil. Podle Šlechtové nesly rukopis hrobníků a pohřebních služeb. Z řad členů výboru ale také zazněly obavy, aby kontroly, které budou ze strany státu, krajů i obcí, nenarušovaly samotné pohřby. „To by si opravdu nikdo nedovolil," řekla Šlechtová.

Předloha by měla podnikání v pohřebnictví podle ministerstva pro místní rozvoj kultivovat. Fyzická osoba bude moci dostat za přestupky pokutu až 100.000 korun, právnická až 500.000 korun. V některých případech se předpokládá i odebrání koncese. „Pokud někdo podniká řádně a důstojně se stará o zemřelé osoby, nemusí se obávat žádných sankcí," podotkla ministryně.

Novinky, k nimž patří i povinnost vydávat podrobné faktury, s výjimkou takzvaných sociálních pohřbů, podle Šlechtové ke zdražení služeb nepovedou. Sociálních pohřbů, které vypravují obce například bezdomovcům a lidem bez dědiců, se ohledně nákladů dotkne zákaz nejlevnějších papírových rakví, nově budou muset být nejméně pětivrstvé. Podle Šlechtové je těchto pohřbů zhruba 6500 ročně, obcím je proplácí stát a zvýšené náklady nebudou nijak zásadní.

Změna se bude týkat také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. Nyní se pokládají za odpad. Nově by rodiče mohli rozhodnout o pohřbení ostatků, na rozmyšlenou by měli čtyři dny. Obdobnou úpravu podali již dřív v samostatné novele poslanci KDU-ČSL, poslanci se k jejímu projednání dosud nedostali. Pohřebnictví se týká i další předloha, kterou prosazuje TOP 09. Chce zpřísnit nakládání s náhrobky, které zůstaly jako majetek po zesnulých lidech bez dědiců. Stát by je před uplynutím určité lhůty nesměl odstranit a prodat.

Předloha míří také na výstavy o lidském těle. Bude se jich týkat ustanovení, podle něhož nebude možné vystavovat tělo zemřelého bez jeho souhlasu.

Témata:  pohřebnictví Karla Šlechtová zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy