reklama

Členové výboru se budou zabývat také například návrhem dlouhodobého programu nyní nejsilnější vládní strany. Dokument budou schvalovat delegáti březnového volebního sjezdu ČSSD.

"Domnívám se, že by bylo dobře, aby se politické vedení sociální demokracie zbavilo starosti řešit hospodaření, aby byl jeden člověk v managementu strany, který bude mít tuto věc na starosti," řekl novinářům před zahájením zasedání předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Jmenování ekonomického ředitele bude v pravomoci stranického předsedy.

Sobotka se zatím nevyjádřil k tomu, kdo novou pozici obsadí. Spekuluje se o tom, že to bude dlouholetý místopředseda pro hospodaření Martin Starec. Na březnovém sjezdu by už do vedení sociální demokracie údajně nekandidoval. Stanovy navíc totiž uvádějí, že pracovněprávní vztah k ČSSD, pokud nevznikl volbou, je překážkou volitelnosti do stranických orgánů, pokud výkonný výbor nerozhodne jinak.

Řadových místopředsedů je v ČSSD pět, nově by tedy byly všechny pozice čistě politické. Podle kuloárových informací by jedno z nich mohl nově obsadit náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Prakticky jisté je prý také to, že pozici místopředsedy obhájí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.