Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Eda Krása, přežil holokaust v Terezíně

Den obětí holokaustu v Terezíně 27.1.2015
Den obětí holokaustu v Terezíně 27.1.2015
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Boston/Praha - Edgar (Eda) Krása, který žil od 60. let 20. století v USA, zemřel v pondělí 6. února ve věku 93 let. Přežil holokaust i pochod smrti, v koncentračním táboře Terezín také zpíval ve sboru v Requiem Giuseppe Verdiho.

Oznámila to Židovská tisková agentura JTA.

Krása se narodil v židovské rodině v roce 1924 v Karlových Varech, v roce 1933 se rodina přestěhovala do Prahy. Vyučil se kuchařem v restauraci U Rozvařilů, na podzim 1941 odjel s prvním transportem do terezínského ghetta, kde dál pracoval jako kuchař.

Zde se seznámil s dirigentem a skladatelem Rafaelem Schächterem, který hrál před válkou u E. F. Buriana, dirigoval pěvecké sbory a vyučoval piano. K jeho nejznámějším počinům patřilo nastudování Verdiho Requiem s terezínskými vězni, zpívali ale i Prodanou nevěstu, Figarovu svatbu, Hubičku či Kouzelnou flétnu.

Podle Krásy se snažil Schächter nastudováním Verdiho sdělit věznitelům jednu myšlenku z díla, alespoň latinsky: "Až bude Nejvyšší soudce soudit, žádný hříšník mu neunikne." Premiéru mělo Requiem v lednu 1944, v červnu 1944 se pak konalo jedno představení pro vysoké úředníky SS a pro členy Mezinárodního výboru Červeného kříže, kteří byli v Terezíně na inspekci. Konalo se celkem 15 představení. Schächter zemřel v lednu 1945 při pochodu smrti v Osvětimi.

Témata:  holocaust koncentrační tábor Terezín Edgar Krása

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy