Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V moravské metropoli je opět vyhlášena smogová situace

Znečištěné ovzduší, ilustrační fotografie
Znečištěné ovzduší, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brno - Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší byla dnes v Brně vyhlášena smogová situace, platí do odvolání. Podobně je tomu i ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Zbytečně ven neměli chodit senioři nebo děti z mateřských škol.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

"Situace ohledně ovzduší v Brně je nyní skoro na všech stanicích stejná, všechny měří vysoké koncentrace prachu," řekl ČTK Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

"Je to důsledek dálkového transportu znečištění, které už o víkendu putovalo z Polska a Moravskoslezského kraje na Zlínsko a Olomoucko a postupně se přesouvá stále níž. Je tím zatížený i zbytek Jihomoravského kraje, ale uvidíme, zda se bude vyhlašovat i pro Jihomoravský kraj," dodal.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku a jen krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. V Brně je v plánu, že v době smogové situace bude městská hromadná doprava zdarma, materiál se ale ještě připravuje. 

Témata:  smog Brno počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy