Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci se bouří: Úpravy pravidel pro národní parky zničí přírodu, volají Drahoš, Höschl i Konvička

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Podle názoru platformy Vědci pro Šumavu by senátní úpravy nových pravidel pro všechny čtyři národní parky vážně ohrozily ochranu přírody a vrátily by Česko o několik desetiletí do minulosti. Ke kritikům se připojil i poradní odbor pro životní prostředí Českobratrské církve evangelické. Na straně Senátu je naopak prezident Miloš Zeman.

Výzvu platformy poslancům, aby při hlasování v dolní komoře podpořili sněmovní verzi novely o ochraně přírody, podepsaly stovky českých vědců a zástupců vysokých škol. Mezi signatáři jsou například předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalá předsedkyně této instituce Helena Illnerová, rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, psychiatr Cyril Höschl, astrofyzik Jiří Grygar, historik František Šmahel, onkolog Pavel Klener i entomolog Martin Konvička, který je veřejnosti znám svými protiislamistickými postoji. Podpis připojili bývalí ministři Libor Ambrozek, Martin Bursík, Ladislav Miko a Bedřich Moldan.

Zatímco poslanecké znění vládní předlohy platforma označuje za kompromis mezi vědeckou obcí a obecními samosprávami, senátní úpravy podle iniciativy nahrávají podnikatelům, lobbistům a developerům.

"Senátem navržené změny neberou v potaz nejnovější poznatky o stavu a vývoji přírody a jdou zcela proti evropskému trendu v její ochraně. Ve většině evropských států se neustále zvyšuje jak počet národních parků, tak i rozsah bezzásahových oblastí ponechaných přírodě bez lidských zásahů," uvedl ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Michal Marek.

Senát chce v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Sněmovna bude o novele rozhodovat hned v úvodu příští schůze v úterý 21. února.

Senátní verzi přijde podpořit prezident Miloš Zeman. Chrání podle něho zájmy šumavských obcí. Naopak podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by senátní úpravy mohly přinést ničivé změny a konec tuzemských národních parků.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Národní park Šumava

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy