Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty jsou nesmysl. Proč o migraci rozhodují neziskovky, soptil politik

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Podle mnohých politiků kauza kolem křesťanských uprchlíků z Iráku jasně ukázala, že kvóty stanovené Evropskou unií nebudou fungovat. Podle komunisty a kandidát pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje Ludvíka Šuldy je také už jasné, že by o migraci neměly rozhodovat neziskové organizace.

„Akce s uprchlíky na našem území nabrala tragikomických rozměrů a odkrývá v nahotě nesmyslnost prosazovaných kvót. Takzvaní iráčtí uprchlíci, které k nám pod záštitou vlády dovážela nezisková organizace Generace 21, se rozhodli bez jakéhokoliv oznámení komukoliv potajmu odcestovat do vysněného Německa. To znamená, že jsme pro ně byli pouze převodním bodem do údajného vytouženého blahobytu," shrnuje kauzu politik.

Nepochopitelné pro něj prý je už fakt, že byli oni křesťanští migranti pečlivě vybíráni. „Pomoc by měla náležet lidem, kteří ji skutečně potřebují, a ne je sortovat podle náboženství. Pomoci někomu v akutní nouzi je jistě dobré. Tato pomoc však musí být smysluplná. Vážné také je, že postupně zpravodajské služby i proimigrantského vedení Německa přiznávají, že bylo podceněno bezpečností riziko, které spočívá ve velké infiltraci islámských extrémistů v řadách imigrantů," myslí si Šulda.

Domnívá se však, že poukazovat na rizika spojená s migrací je problematické. „Jenže kdykoliv si někdo dovolí označovat uprchlíky za ekonomické imigranty či dokonce za potenciální bezpečnostní hrozbu, je rychle onálepkován jako xenofob. Problematické jsou samotné neziskové organizace, jejichž motivace není mnohdy průhledná, stejně jako jejich financování," nebere si servítky komunista.

„Politická reprezentace státu by neměla dopustit, aby o tak závažných věcech rozhodovaly tyto skupinky lidí. Volené zástupce tu máme od toho, aby reprezentovali všechny občany naší republiky, chránili jejich zájmy a bezpečí a ne se soustředili na jednu nábožensky vyhovující skupinu lidí a ti měli přednost stát se azylanty v naší zemi," dodává Šulda.

Témata:  uprchlíci KSČM

Související

Aktuálně se děje

21. září 2024 19:54

Před 90 lety se narodil legendární Leonard Cohen. Autor slavného megahitu Hallelujah

Leonard Cohen (1934–2016) byl kanadský písničkář, básník a romanopisec, jehož díla se hluboce dotkla mnoha lidí po celém světě. Během své dlouhé kariéry, která trvala více než půl století, se stal jedním z nejuznávanějších a nejoriginálnějších umělců moderní populární hudby a literatury.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Magdalena Davis a Michal Berg

Po neúspěchu ve volbách rezignovalo vedení Zelených

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.