Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva muži připoutali kamaráda v bunkru a odešli

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Vít Pospíšil (25) a Jiří Procházka (31) svého kamaráda v říjnu 2015 u Olbramovic na Znojemsku připoutali řetězem v odlehlém bunkru. Za pokud o vraždu jim hrozilo až 20 let vězení, Krajský soud v Brně dnes vynesl mírnější tresty.

Procházka dostal pět let, Pospíšil čtyři roky. Podle obžaloby vylákali svého kamaráda (27) ve večerních hodinách na odlehlé místo, kde ho v bývalém vojenském bunkru připoutali k traverze u zdi a nechali ho tam s tím, že uvnitř zůstane tři dny. Muž byl nedostatečně oblečený a podle obžaloby mu dotyční sebrali mobilní telefon, aby si nemohl přivolat pomoc.

"Oba si museli být vědomi toho, že mu vzhledem k velmi nízkým teplotám hrozí smrt podchlazením," uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Doplnila, že podle znalce to byla jen otázka hodin. Muž v bunkru křičel o pomoc, ještě ten večer ho našel jeden z obyvatel nedaleké obce a přivolal policii.

Obhájce obžalovaných Jiří Hladík uvedl, že nebyl provedený žádný přímý důkaz, který by dokládal vinu obou mužů. A pokud by skutečně chtěli vraždit, udělali by to jiným způsobem.

Případ komplikovala skutečnost, že nevypovídal ani poškozený, podle žalobkyně ať už z kamarádství, nebo ze strachu, nevypovídali ani oba muži. Mezi hlavní důkazy patřil nedopalek cigarety nalezený v blízkosti místa s DNA Procházky a záznam z bezpečnostních kamer obchodu, na kterém je vidět, jak Procházka kupuje řetěz a visací zámky.

Podle předsedkyně senátu Dagmar Bordovské úmysl usmrtit poškozeného prokázaný nebyl. Stejně tak nebylo prokázáno, jak dlouho tam oba muži chtěli poškozeného nechat. "Mohli přijet za hodinu nebo za dvě. Nemuseli ho tam nechat celé tři dny," uvedla v odůvodnění soudkyně.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaní si podali odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Témata:  pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy