reklama

Letos se projekt spolupráce mezi českými a ukrajinskými experty, který organizuje Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), zaměří na české studenty pedagogických fakult, informovala dnes koordinátorka ukrajinských projektů AMO Zdenka Vágnerová.

Cílem projektu s názvem Posílení veřejné kontroly v regionech na Ukrajině je ukázat studentům, novinářům a aktivistům, jak postupovat při ověřování zpráv a přispět k objektivnímu a nezávislému informování ukrajinské veřejnosti. „Za loňský rok našimi semináři na Ukrajině prošlo přibližně 400 studentů žurnalistiky a 120 novinářů," uvedla Vágnerová.

Většina účastníků seminářů si podle Vagnerové uvědomuje, že na webech se objevují informace ovlivněné ruskou propagandou, pokud je uveřejní ruské zdroje. „K tomu, co se píše na ukrajinských informačních kanálech, nepřistupují dostatečně kriticky, protože mají dojem, že když jsou ukrajinské, nebudou ovlivněné," dodala.

Ověřování faktů si studenti a novináři vyzkoušeli v praxi. "Vybrali si třeba nějaký výrok politika, rozhovor nebo článek a informace v něm pak srovnávali s fakty z veřejně dostupných zdrojů," uvedla. Na stejném principu funguje například projekt Demagog, který ověřuje výroky českých a slovenských politiků.

Vagnerová upozornila, že na Ukrajině je vliv ruské propagandy na média mnohem výraznější než v Česku - zvlášť v regionech na východě a jihovýchodě země, kde od roku 2014 bojují ukrajinští vojáci s proruskými povstalci usilujícími o nezávislost na Kyjevu.

Kritický přístup k informacím chce AMO ve spolupráci s ukrajinskými partnery podporovat i v Česku. "V cyklu seminářů chceme pokračovat i letos. V České republice bychom se chtěli zaměřit na studenty pedagogických fakult, protože právě oni pak mají za úkol vést žáky k mediální gramotnosti," podotkla.

Česká vláda chce proti nepravdivým informacím bojovat zřízením Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které často kritizuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Časopis Týden nedávno uvedl, že ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) spolu s dalšími ministerstvy připravuje novou koncepci občanského vzdělávání zaměřenou na budování mediální gramotnosti u dětí.