Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je pro příchod Ukrajinců či Bělorusů do českých podniků, vláda podle něj vše brzdí

Přiletěli další krajané z Ukrajiny, Zeman si s nimi zazpíval na letišti (15.3.2015)
Přiletěli další krajané z Ukrajiny, Zeman si s nimi zazpíval na letišti (15.3.2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nová Paka - Pracovníci z Ukrajiny, Běloruska, Ruska či Srbska by mohli v českých podnicích zaplnit volná místa. Myslí si to prezident Miloš Zeman, podle kterého vláda příchod pracovníků z Ukrajiny brzdí.

Využití cizinců je podle Zeman krátkodobým řešení nedostatku pracovních sil v Česku, dlouhodobým je větší robotizace ve výrobních podnicích. Prezident to dnes řekl na tiskové konferenci na závěr třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje.

Vláda ale podle něj nepostupuje správně. „Pokládám, za chybu, jestliže naše vláda velmi výrazně brzdí právě z Ukrajiny, a nejenom z Ukrajiny, přísun těchto lidí. Dovedu si představit tento přísun z Běloruska, z Ruska, ze Srbska a z některých dalších zemí, kde není výrazná jazyková bariéra," uvedl.

Zmínil také, že pro Ukrajince má být vydáno asi 3800 pracovních víz, zatímco v Česku je 150.000 volných pracovních míst. Na místě je podle něj posílení konzulátů ve Lvově a Kyjevě. „Uvolněme tento prostor pro pracovní víza, protože Ukrajinci umějí pracovat a nechtějí tady žít na sociálních dávkách", naléhal Zeman.

Kabinet Bohuslava Sobotky už 8. února rozhodl, že personálně posílí generální konzulát ve Lvově a navýšil také kvótu zaměstnanců z Ukrajiny. Dosud měsíční kvóta činila 400 zaměstnanců, po posílení konzulátu by mohla stoupnout na 800.

Rozhodnutí vlády uvítala Hospodářská komora ČR. Podle Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů firmy potřebují obsadit kolem 140.000 volných pozic jakýmikoli pracovníky. Největší poptávka je po obráběčích, svářečích, montážních dělnících, skladnících, obsluhách vysokozdvižných vozíků nebo řidičích nákladních vozidel.

Témata:  Miloš Zeman Ukrajina práce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy