Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechy opět straší daně. Daňových přiznání bylo podáno minimum

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Češi do pondělního dne odevzdali pouze zlomek daňových přiznání, která se podávají za loňský rok. Finanční správa jich zatím obdržela 141 tisíc, dohromady jich ale čeká, podobně jako loni, zhruba 1,9 milionu.

Na dotaz ČTK to dnes uvedla Linda Paterová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství. Přiznání je třeba letos odevzdat do 3. dubna, v případě využití služeb daňového poradce do 3. července.

Do pondělí lidé odevzdali přibližně 116.000 přiznání k dani z příjmu fyzických osob a přes 25.000 přiznání k dani z přijmu právnických osob, tedy firem. Loni k 1. dubnu lidé odevzdali 1,94 milionu daňových přiznání. Z toho se 1,7 milionu týkalo daně z příjmů fyzických osob a 0,24 milionu daně z příjmů právnických osob.

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Formulář lze na úřad zaslat poštou, donést, nebo podat přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky buď prostřednictvím daňového portálu, nebo datové schránky.

Finanční správa upozornila, že pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. A to buď prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu nebo přes datovou schránku. Za nedodržení povinné elektronické formy hrozí pokuta 2000 korun.

Poplatníci, kteří si zvolí osobní odevzdání na finančním úřadě či územním pracovišti, mohou využít rozšířené úřední hodiny. Letos budou od 27. března do 31. března otevřeny podatelny všech finančních úřadů a územních pracovišť od 8 do 17 hodin. Poslední den, 3. dubna, od 8 do 18 hodin. Pracovníci Finanční správy letos rovněž vyjedou do 180 vybraných obcí.

Témata:  daně Češi Finanční správa České republiky (FÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy