Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko určilo své priority pro brexit. Šéfové politických stran vydali společné prohlášení

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes svolal schůzku, která se týkala brexitu. Politici se shodli na tom, že zachování práv českých občanů, ekonomických vazeb a spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti jsou prioritami Česka pro jednání o vystoupení Velké Británie z EU.

Výsledkem schůzky, na kterou dorazili předsedové ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM, TOP 09 a hnutí Úsvit - Národní koalice, je prohlášení, které bude podle Sobotky připojeno k mandátu české vlády pro jednání o brexitu.

Sobotka po schůzce ocenil, že opozice a vláda se dokázaly na českém postoji dohodnout. "Dnešek je vzácný okamžik shody. Takových tady v posledních deseti patnácti letech mnoho v Poslanecké sněmovně nebylo. Já myslím, že je dobrý signál, že se česká politická reprezentace dokázala shodnout na tom, co je náš národní zájem v rámci vyjednávání, která povede Evropská unie," uvedl na tiskové konferenci po jednání.

Předseda ODS Petr Fiala ke schůzce v minulosti opakovaně vyzýval a dnes ocenil, že se uskutečnila. "Ukázalo se, že se můžeme a máme pokusit dosáhnout nějaké národní shody a vytvořit společnou českou pozici, která by dávala jakékoliv vládě silný mandát pro vyjednávání v zahraničí," řekl novinářům ve Sněmovně. Předsedové stran se podle něj shodli na tom, že česká pozice má být silná, což se v prohlášení projevilo.

Priority vidí TOP 09 zejména v bezpečnosti a ekonomice. "Vážím si toho, že jednání proběhlo, podařilo se na úrovni všech parlamentních stran formulovat společnou pozici, v podstatě mandát pro předsedu vlády i stanovisko pro naše europoslance," řekl šef strany Miroslav Kalousek.

Zdůraznil, že pro Česko je Británie třetím největším exportním trhem po Německu a Slovensku a má nejakceschopnější evropskou armádu v NATO. "Ty naše zásadní národní zájmy spolupráce mezi EU a Spojeným královstvím jsou především v otázkách bezpečnostních a ekonomických, aby bariér po brexitu bylo co nejméně a spolupráce byla co nejtěsnější," uvedl.

Celé znění dnešního prohlášení

Spojené království Velké Británie a Severního Irska je historickým partnerem České republiky, pevně nás pojí ideály demokratické společnosti a úcta k lidským právům. Česká republika bude do budoucna usilovat o co nejužší spolupráci ve všech oblastech. Respektujeme rozhodnutí občanů Spojeného království vystoupit z Evropské unie. Naším hlavním cílem je, aby výsledkem jednání bylo nastavení vyváženého a oboustranně výhodného budoucího vztahu mezi Spojeným královstvím a EU.

Pro úspěch vyjednávání je zásadní především jednota na evropské úrovni. Stejný princip je třeba uplatňovat také při formulaci národní pozice. ČR se hodlá na formulování a prosazování společné pozice EU aktivně podílet.

Jsme zajedno v tom, že budeme usilovat o co nejužší politické, ekonomické a bezpečnostní vztahy se Spojeným královstvím, avšak tak, aby byly zohledněny národní zájmy České republiky, tedy zájmy našich občanů a firem, priority našeho členství v Evropské unii a aby se minimalizovaly negativní dopady na hospodářský růst a pracovní místa.

Za zásadní považujeme nastavení budoucích vztahů se Spojeným královstvím především v oblastech vnitřní a vnější bezpečnosti, obchodu a služeb. Shodujeme se na nutnosti dalšího rozvoje našeho spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti. Maximální měrou budeme usilovat o zachování stávajících ekonomických vazeb a jejich případný další rozvoj, budeme bránit tarifním i netarifním překážkám pohybu zboží a služeb.

Ačkoli je nastavení budoucích vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií z dlouhodobého hlediska klíčovým bodem celého procesu, mělo by mu předcházet dojednání základních obrysů podmínek ukončení členství, které vymezí mantinely pro jednání o budoucí spolupráci.

Hlavními prioritami pro jednání o podmínkách ukončení členství Spojeného království v Evropské unii jsou z pohledu ČR především zachování stávajícího přístupu na trh zboží a služeb, zajištění práv našich občanů a vyřešení rozpočtových záležitostí.

Shodujeme se v důrazu na prosazení zachování již nabytých práv českých občanů, a to nejen pro trvale usazené osoby, ale i studentů a akademických pracovníků, kteří v konečném důsledku přispívají k růstu konkurenceschopnosti celé Unie. Naši občané žijící ve Spojeném království učinili životní rozhodnutí v legitimním očekávání a využili práv vyplývajících z jejich občanství a členství České republiky v EU. Toto východisko by měla jednání reflektovat. Rovněž budeme usilovat o to, aby bylo dosaženo spravedlivého finančního narovnání mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím s ohledem na to, že Spojené království se nechce do budoucna plně účastnit na rozpočtu EU.

Témata:  Bohuslav Sobotka Brexit Petr Fiala

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy