Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkušení referenti státních úřadů nebudou muset mít maturitu, poslanci schválili výjimku

Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna v rámci senátní novely o státní službě dnes schválila výjimku pro zkušené referenty, nebudou muset mít maturitu. Bez příslušného vzdělání by museli do začátku letošního července skončit, což by mohlo ohrozit například výplratu důchodů.

Maturitu nebudou muset mít úředníci starší 50 let s nejméně dvacetiletou praxí. Ostatní referenti bez maturity budou mít šanci doplnit si vzdělání v příštích pěti letech.

Novela se týká také posudkových lékařů, jichž ubývá. Sněmovna do konce příštího roku prodloužila období, v němž by tito lékaři nemuseli skončit s dosažením 70 let věku. Podpořila tak návrh Radky Maxové (ANO), aby výjimka neplatila až do roku 2021, jak chtělo ministerstvo práce a sociálních věcí. Poslankyně argumentovala tím, že ministerstvo chce jen prodlužovat současný stav místo skutečného řešení.

Státní zaměstnanci by podle další z úprav do složení úřednické zkoušky nemuseli dostávat nejnižší platový tarif. Ministerstvo vnitra to zdůvodnilo tím, že nynější stav je demotivující pro případné žadatele o přijetí do služebního poměru s delší praxí v oboru mimo státní službu. Nově by takovým lidem náležel platový stupeň podle jejich dosavadní praxe.

Žadatelé o přijetí do služebního poměru by měli nově dokládat zdravotní způsobilost pouze při přijetí, nikoli už při výběrovém řízení.

Témata:  maturity státní správa zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy