Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jsou terčem nenávistné politiky, varuje lidskoprávní organizace Amnesty International

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Ve světě, včetně Česka, přetrvává nenávist k uprchlíkům, kterou politici využívají k posilování svých pozic, a rozdělují tak společnost. Vyplývá to z výroční zprávy mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International (AI) za rok 2016. AI naopak v Česku ocenila třeba zavedení povinné roční docházky v mateřských školách a snahu o začlenění handicapovaných dětí do běžných škol.

Celosvětovým nebezpečím se loni stalo podle generálního tajemníka AI Salila Shettyho vyvolávání strachu. "Politici beze studu a aktivně legitimizují všechny druhy nenávistné rétoriky a politiky. Současná démonizující politika beze studu propaguje nebezpečné myšlenky, že někteří lidé jsou lidmi méně než jiní," uvedl.

Hlavními terči nenávistné politiky jsou nyní uprchlíci. AI ve výroční zprávě upozornila například na pokračující demonstrace v Česku namířené proti migrantům a na postoj prezidenta Miloše Zemana, který vytrvale označuje uprchlíky za hrozbu. Organizace připomněla i loňské útoky proti těm, kteří se právům uprchlíků věnují. Šlo třeba o žhářský útok na sociální centrum Klinika v Praze, které mimo jiné pořádalo sbírku oblečení pro uprchlíky, nebo posprejování podniků, zapojených do protinenávistné kampaně Hate Free, nacistickými symboly a výhrůžnými nápisy.

AI varovala před tím, že pokud bude vyvolávání strachu pokračovat, postihne i další skupiny lidí, ať už na základě rasy, víry, národnosti či pohlaví. "Pokud se přestaneme dívat jeden na druhého jako na lidské bytosti se stejnými právy, přiblížíme se tím k okraji bezedné propasti," uvedl Shetty.

Kromě nenávistných projevů vůči uprchlíkům přetrvávají podle organizace v Česku také nižší výdělky žen oproti mužům. Znepokojení nad tím vyjádřil Výbor pro odstranění všech forem diskriminace žen spadající pod OSN, sdělila AI. Výbor rovněž doporučil zavedení bezplatné právní pomoci diskriminovaným ženám či vznik mechanismu pro odškodňování romských žen, které byly oběťmi nucené sterilizace. Ke konci loňského roku ale česká vláda nepodnikla podle mluvčí tuzemské pobočky AI Martiny Pařízkové žádné kroky k zavedení systému odškodňování nuceně sterilizovaných romských žen.

Organizace naopak označila za pozitivní například vládní opatření zaměřená na řešení problémů s diskriminací romských dětí ve vzdělávání a snahu o integraci dětí s lehkým mentálním postižením do běžných škol. Kvůli začleňování handicapovaných dětí se objevovaly obavy z hromadného přechodu žáků takzvaných praktických škol do běžných škol, nakonec se ale loni v září z praktických škol přesunulo jen asi 200 dětí.

Témata:  uprchlíci Česká republika Česko Amnesty Inetrnational

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy