Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povodňová pohotovost na severu Čech pokračuje, moravské řeky mohou zablokovat kry

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Liberec/Praha - Hladiny řek v podhorských oblastech na severu Čech, které během noci kvůli dešti a tání sněhu výrazně stouply, kulminují a místy začínají klesat. Střední a dolní části toků ještě stoupají.

Aktuálně platí druhý povodňový stupeň na Kamenici, Mandavě, Ploučnici, horním toku Labe a na Metuji. První povodňový stupeň pak přetrvává na tocích v podhůří severních pohoří.

Během noci pršelo zejména v Krkonoších, Lužických, Jizerských a Orlických horách. Podle meteorologů spadlo v těchto oblastech do rána za 24 hodin nejčastěji 10 až 30 milimetrů srážek, na hřebenech Krkonoš pak 35 až 50 milimetrů. Kvůli dešti a tání sněhu, které bylo urychlováno silným větrem, byl tak během noci na Labi na Trutnovsku dosažen třetí povodňový stupeň. Ohrožení hlásily stanice Vestřev a Les Království.

Na druhý povodňový stupeň vystoupaly v noci Ploučnice a Mandava a nad první povodňový stupeň povodí Kamenice, Ploučnice, Lužické Nisy, Jizery, Metuje, Orlice, Moravské Sázavy a Svatavy.

Během dnešního dne meteorologové neočekávají výrazné srážky. "Hladiny horních částí toků začnou během dnešního dne postupně klesat. Během odpoledních hodin mohou být přechodně rozkolísány tajícím sněhem," uvedl ČHMÚ. "Na některých moravských tocích se stále vyskytují ledové jevy, které mohou způsobit vzdutí hladin i nad úroveň SPA," poznamenali meteorologové.

I když hlavní část letošní zimy byla dost studená, ve výsledku se jako celek zařadí jen mezi průměrné. Pomáhá tomu i dosti teplá druhá polovina února. Ve středu teploty překročily na většině území +10 °C a běžně bylo kolem 12 °C, na jihu Moravy ještě tepleji.

A výhled na další dny počítá jen s krátkým ochlazením v pátek a sobotu, hlavně v noci na sobotu a na neděli klesnou noční minima znovu pod nulu, denní teploty budou nejnižší v sobotu a sice +2/6 °C. Srážky už se moc vyskytovat nebudou, oblačnost bude stále poměrně proměnlivá, ale již vykoukne i slunce, hlavně právě v tu sobotu. V neděli se očekává sice větší oblačnost, zato však opětovné oteplení aspoň na +8 °C, informuje meteocentrum.cz.

Začátek příštího týdne pak naznačuje příliv velmi teplého vzduchu, který by poslal teploty v pondělí a možná i v úterý dokonce k 12 °C. Začátek března sice přinese mírné "zklidnění" teplot a taky opět více deště, to však znamená maxima někde mezi 6 a 10 °C, postupně čím dál častěji znovu nad desítkou. Jaro už se prostě bude pomalu probouzet.

Témata:  počasí řeky povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy