reklama

Za poslední čtvrtstoletí se podle Světové zdravotnické organizace délka života Čechů znatelně prodloužila, u žen o 5 a půl let, u mužů o 7 a půl roku. Množství let prožitých ve zdraví ale zůstává už od šedesátých let prakticky neměnné. Češi tedy sice žijí déle, ale rozhodně ne lépe, ačkoliv je jejich životní styl pohodlnější a zdravotnictví vyspělejší. V případě nutných lékařských zákroků se mnohdy rozhodují podle ceny namísto kvality, která by pro pacienty měla být tím nejdůležitějším faktorem.

„Většina pacientů využívá u lékaře jen základní zákroky hrazené pojišťovnou. Přitom pravidelnou a kvalitní prevencí a péčí o zuby lze v budoucnu snížit výdaje za drahé protetické řešení v případě ztráty zubů,“ říká zubní lékařka MUDr. Jaroslava Havelková z Teplic.

Operace za pár korun

Kliniky nabízející chirurgické zákroky často lákají zákazníky na podezřele nízké ceny. Vidina několika ušetřených tisícikorun je ale tou správnou vábničkou na mnoho důvěřivých duší. Jenže extrémně levné laserové operace, jež některé soukromé oční kliniky nabízejí i za třetinové ceny oproti standardům, mohou mít nepříjemnou dohru v podobě vleklých zdravotních komplikací.

„Nejlevnější nabídky refrakčních zákroků rozhodně nemohou pokrýt náklady na zkušené lékaře, špičkové přístroje a především kvalitní předoperační a pooperační vyšetření,“ varuje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky DuoVize.

Zmiňovaní senioři, jejichž stárnutí často doprovází katarakta, tedy šedý zákal, také mívají ve zvyku operaci odkládat. Oproti dřívějším zvyklostem se ale katarakta dnes operuje již při prvních příznacích obtíží. „Není důvod, aby se pacienti na několik let připravili o plnohodnotný život, než šedý zákal takzvaně dozraje. Čím je šedý zákal pokročilejší, tím je zakalená čočka tvrdší a její nahrazení čočkou umělou je náročnější. Není třeba se obávat, že při brzké operaci se katarakta později vrátí,“ vysvětluje Lucie Valešová.

Kvalita není zadarmo

Finanční důvody nutí velkou část postižených kataraktou zvolit pouze běžnou formu zákroku, kterou pacientům hradí zdravotní pojišťovna. Zahrnuje monofokální čočku korigující zrak buď jen v případě krátkozrakosti, anebo dalekozrakosti. Lze si zvolit i multifokální, trifokální nebo asférickou čočku, kterou však pojišťovna nezaplatí. Přitom pacientovi zajistí dobré vidění na všechny vzdálenosti, vidění za šera i korekci astigmatismu.

Nejnovější technologie již umožňují bezpečně operovat šedý zákal pomocí tzv. femtosekundového laseru, a tedy bez skalpelu, přesněji a šetrněji. Jak už to ale bývá, opravdová kvalita není zadarmo. Zdraví ale rozhodně nepatří mezi věci, na nichž se vyplácí šetřit.