reklama

„Státní úřad pro jadernou bezpečnost na základě dotazů řady znepokojených občanů důrazně varuje před zavádějícími a poplašnými informacemi ve vztahu k zjištěnému výskytu stopového množství radioaktivního jódu v ovzduší v některých evropských zemích,“ uvedl v oficiálním prohlášení úřad.

Ten sice potvrzuje, že určité hodnoty jódu naměřeny byly, zároveň ale dodává, že v žádném případě v tomto množství nemohou ohrožovat zdraví lidí. „Pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší,“ informuje SÚJB.

„Zprávy šířené některými tzv. alternativními weby jako např.  AENews, který vyzývá občany k nákupu jódových tablet a dozimetrických přístrojů a dále varuje před vycházením a konzumací některých potravin, jsou naprosto nesmyslné a zřejmě úmyslně chtějí z nějakého důvodu vyvolat paniku v zemích Evropy. Účel tohoto konání nám není znám, ale SÚJB zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy,“ informoval úřad.

Podle AE News radioaktivní mrak pochází zřejmě z podivné exploze ve francouzské jaderné elektrárně. „Vlády mlčí, Francie se snaží bagatelizovat celý incident slovy o neškodnosti radionuklidů a my doporučujeme nakoupit okamžitě jódové tablety a dozimetry," píše web.

I proto apeluje na zdravý rozum občanů i médií. „Ze strany SÚJB a jiných orgánů státní správy není důvodu k utajování jakékoliv informace týkající se případného ohrožení zdraví lidí. Pokud by bylo potřeba chránit zdraví obyvatel ČR a zavádět jakákoliv opatření na jejich ochranu, byla by tato opatření okamžitě přijata a občané pravdivě informováni,“ uvádí SÚJB.

Na závěr přidal také jedno varování. „Státní úřad pro jadernou bezpečnost důrazně varuje před zbytečným nákupem a požívám jódových tablet! V této chvíli k tomu není žádný důvod a naopak to může vést ke zbytečné zátěži organismu nebo přímo poškození zdraví,“ píše se ve zprávě.