Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak je to s radioaktivním jódem v ovzduší? Přišlo jedno zásadní varování

Mraky při západu slunce
Mraky při západu slunce
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Jak jsme vás již informovali, měřicí stanice v sedmi evropských státech včetně České republiky zjistily v ovzduší nepatrné množství radioaktivního izotopu jodu 131. v souvislosti s touto informací se však začaly šířit poplašné zprávy. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) se proto rozhodl vše vyjasnit.

„Státní úřad pro jadernou bezpečnost na základě dotazů řady znepokojených občanů důrazně varuje před zavádějícími a poplašnými informacemi ve vztahu k zjištěnému výskytu stopového množství radioaktivního jódu v ovzduší v některých evropských zemích,“ uvedl v oficiálním prohlášení úřad.

Ten sice potvrzuje, že určité hodnoty jódu naměřeny byly, zároveň ale dodává, že v žádném případě v tomto množství nemohou ohrožovat zdraví lidí. „Pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší,“ informuje SÚJB.

„Zprávy šířené některými tzv. alternativními weby jako např.  AENews, který vyzývá občany k nákupu jódových tablet a dozimetrických přístrojů a dále varuje před vycházením a konzumací některých potravin, jsou naprosto nesmyslné a zřejmě úmyslně chtějí z nějakého důvodu vyvolat paniku v zemích Evropy. Účel tohoto konání nám není znám, ale SÚJB zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy,“ informoval úřad.

Podle AE News radioaktivní mrak pochází zřejmě z podivné exploze ve francouzské jaderné elektrárně. „Vlády mlčí, Francie se snaží bagatelizovat celý incident slovy o neškodnosti radionuklidů a my doporučujeme nakoupit okamžitě jódové tablety a dozimetry," píše web.

I proto apeluje na zdravý rozum občanů i médií. „Ze strany SÚJB a jiných orgánů státní správy není důvodu k utajování jakékoliv informace týkající se případného ohrožení zdraví lidí. Pokud by bylo potřeba chránit zdraví obyvatel ČR a zavádět jakákoliv opatření na jejich ochranu, byla by tato opatření okamžitě přijata a občané pravdivě informováni,“ uvádí SÚJB.

Na závěr přidal také jedno varování. „Státní úřad pro jadernou bezpečnost důrazně varuje před zbytečným nákupem a požívám jódových tablet! V této chvíli k tomu není žádný důvod a naopak to může vést ke zbytečné zátěži organismu nebo přímo poškození zdraví,“ píše se ve zprávě.

Témata:  Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Aktuálně se děje

2. května 2024 16:30

Obnova domů v Pásmu Gazy podle OSN může trvat 80 let

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy