Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna schválila nový atomový zákon. Jaké budou změny?

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovna schválila nový atomový zákon. Nahradí dosavadní, již zastaralý zákon z roku 1997 a transponuje také nové evropské směrnice.

Zpřesněním technických požadavků i úpravou procesních pravidel napomůže nový zákon státní správě daleko efektivněji usměrňovat kroky při umisťování, výstavbě, uvádění do provozu a provozu nových bloků jaderných elektráren, uvádí vláda.

Zákon také stanovuje, co jsou to citlivé činnosti podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Osoby, které budou tyto citlivé záležitosti související s jadernou energií vykonávat, budou potřebovat bezpečnostní prověrku. Vláda uvádí, že Národní bezpečnostní úřad bude muset nově prověřit nejméně 2700 osob. Tuto zátěž však podle vlády ve svém současném složení nezvládne, proto bude muset přijmout asi devět nových zaměstnanců. Vedle těchto nákladů by nový atomový zákon další náklady pro státní rozpočet podle vlády už přinést neměl.

Poslanci schválili návrh výboru pro životní prostředí, který zvyšuje jednorázový příspěvek obcím z jaderného účtu za to, že v jejich katastru bylo stanoveno chráněné území pro ukládání jaderného odpadu do podzemí. Vláda navrhla původně 30 milionů korun, výbor tuto částku zvýšil až na 50 milionů korun.

 

Témata:  jaderné elektrárny Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Státní úřad pro jadernou bezpečnost Jaderná elektrárna Temelín

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy