reklama

Mezi roky 2011 a 2015 počet majitelů zbrojních průkazů klesl o 19.645 Podle Na konci roku 2015 a loni ale policisté zaznamenali vzrůstající trend. "Domníváme se, že zvýšený zájem o zbrojní průkazy souvisí s celkovou bezpečnostní situací v Evropě, zejména pak s hrozbou teroristických útoků," sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. 

V Česku se ve větší míře začalo mluvit o zbraních a zbrojních průkazech v souvislosti s útokem střelce v Uherském Brodu 24. února 2015. Změnily se kvůli tomu zákony. Nově třeba například policie může zadržet legálnímu majiteli zbraň přímo v jeho obydlí.

Týkat se to bude například případů, kdy se zdravotní stav jejího legálního majitele změnil natolik, že by mohl ohrožovat svůj život nebo životy jiných lidí. Pokud by ji vlastník na výzvu neodevzdal dobrovolně, policisté by mohli vstoupit do jeho obydlí nebo do nemovitosti, v níž se zbraň nachází.

V zákonech zůstala zachována desetiletá platnost zbrojních průkazů, přestože vláda ji navrhovala zkrátit na polovinu. Zákony schválené v loňském roce míří i na lidi, kteří mají různé lékaře kvůli zbrojnímu průkazu a běžnému léčení. Policie v takovém případě bude moci určit, jaký lékař poskytne kvůli průkazu posudek. Poslanci ale lékařům nedali podle doporučení bezpečnostního výboru přímý přístup do centrálního registru zbraní, mají ho prostřednictvím policie.