Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovní přestřelky ve verších? Kalousek a Ovčáček komentují sešlost na Čapím hnízdě

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podivuhodná sestava se dnes sešla na kontroverzní farmě Čapí hnízdo. Její majitel, ministr financí Andrej Babiš, přivítal prezidenta Miloše Zemana. Kromě toho jsou na farmu pozvané i děti z Klokánků. Ještě než Zeman dorazil, stihli o jeho návštěvě svést na Twitteru krátkou přestřelku Miroslav Kalousek (TOP 09) a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Pustili se do sebe verši.

Je to podivuhodná sešlost na prapodivném místě. Shrnuje v sobě všechny kontroverzní prvky, které hýbou společností, stačí je vyjmenovat za sebou - Čapí hnízdo, Babiš, Zeman, Klokánci. Není divu, že je zrovna tomuto výletu prezidenta věnována velká mediální pozornost.

Přiživila ji i ranní přestřelka Miroslava Kalouska (TOP 09) a prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka na Twitteru. Kalousek narážel na dotační podvod a ve verších vzkázal, že dnes Zeman s Babišem budou v Čapím hnízdě kout pikle.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se srdnatě postavil za svého šéfa a Kalouskovi rovněž odpověděl ve verši. Závistivý veršotepec @kalousekm, chtěl by do Čapího hnízda, aspoň na kousek. Ať zanechá trapných půtek a učiní dobrý skutek.

Farma Čapí hnízdo je momentálně mimořádně kontroverzním místem. Vyšetřuje ji - resp. Babišův holding Agrofert - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) kvůli podezření, že na ni byla podvodně čerpána dotace 50 milionů z evropských peněz. V podezření je i ministr financí Andrej Babiš. Právě on měl čerpání dotace umožnit. Musel to vysvětlovat i ve Sněmovně na mimořádné schůzi a hrozil i rozpad koalice.

Zemanovu návštěvu nelze chápat jinak než jako podporu Babišovi, s nímž se prezident zjevně sbližuje politicky stále více. Tím spíš, že Zeman už před časem prohlásil, že ho kauza nezajímá. "Představa, že sleduji kauzu Čapí hnízdo, Drozdí hnízdo, Kukaččí hnízdo a podobně, je naprosto nadsazená, já se zabývám pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun. Na Čapí hnízdo mi nezbývá čas," řekl prezident.

A k tomu všemu jako dovršení atmosféry děti z Klokánků. Ty pozval na stejný den s prezidentem do Čapího hnízda Andrej Babiš. Klokánky už delší dobu provází potíže i skandály s jejich financováním a hospodařením. Vláda jim nakonec asi před měsícem přiklepla mimořádnou dotaci 20 milionů korun "na záchranu". Shodou okolností mají peníze dorazit právě dnes.

Také email, který z vedení Klokánků unikl do médií, ukazuje, že na Čapím hnízdě jde patrně o dobře režírované divadlo, které má pomoci všem zúčastněným, tedy i Klokánkům. Email psala Hana Kupková z vedení fondu Klokánků a adresovala ho všem zařízením v zemi. Pečlivě je instruovala: "Je potřeba zajistit velkou účast. Mohou jet i sociální pracovnice a pomoci s péčí o děti. Pokud byste si tam propašovali i nějaké své děti, hlavně, že budou jako klokaní. Měli bychom ukázat, že máme hodně dětí, aby byl zájem nám poskytnout peníze na provoz zařízení."

Nakonec tedy ani není jisté, kolik je na Čapím hnízdě osiřelých dětí a kolik dětí zaměstnanců, které si udělaly příjemný výlet. Organizátoři se dušují, že přizvali děti z Klokánků z Prahy, Středočeského, Ústeckého, Pardubického a Plzeňského kraje.

Témata:  Miroslav Kalousek Jiří Ovčáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy