reklama

Maximální nepřekročitelná nabídková cena pro tendr na provoz šesti základen letecké záchranné služby by měla činit téměř 1,639 miliardy korun s DPH (1,354 miliardy bez DPH). Materiál se stanovením ceny veřejné zakázky s názvem Provozování vrtulníků pro leteckou záchrannou službu předloží Němeček v pondělí.

Kabinet počátkem března po několika odkladech schválil, že ministr zdravotnictví může vypsat tendr na zajištění letecké záchranné služby v šesti regionech. Ve čtyřech zbývajících mají službu zajistit armáda a policie. Při tehdejším projednávání měla vláda v materiálech pouze cenu předběžnou, která vycházela z toho, za kolik provozuje svoji základnu vnitro

Dva existující posudky se totiž zásadně lišily, způsobilo to rozdílné hodnocení životnosti vrtulníků, levnější za 1,739 miliardy ji stanovil na 50 let, dražší za 3,788 miliardy na deset let. Hodnota zakázky pro šest základen byla na základě skutečných nákladů ministerstev obrany a vnitra předběžně stanovena na 1,171 miliardy bez DPH. Nepřekročitelnou cenu nyní upřesnil znalecký posudek ČVUT.

Vládní partneři se v průběhu debaty o vymezení tendru shodli na tom, že v budoucnu by vrtulníky záchranné služby měl kvůli nižším nákladům provozovat pouze stát.

Podle smluv z roku 2008 v hodnotě 3,128 miliardy korun až do konce letošního roku létají vrtulníky pro pacienty z osmi soukromých základen. Jde o základny Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem. V Praze a Plzni obstarávají službu ministerstva vnitra a obrany.

Od 1. ledna 2017 budou po nové dohodě resortů vnitra a obrany zajišťovat leteckou záchrannou službu i v Českých Budějovicích a Brně. Z osmi soukromých stanovišť dvě v tendru ubudou.