Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní galerie byla nucena zavřít své budovy

Národní galerie
Národní galerie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Národní galerie v Praze musela dnes nečekaně zavřít všechny své budovy. Bezpečnostní agentura, která budovy galerie střeží, totiž v pátek vypověděla galerii smlouvu. Agentura tvrdí, že galerie porušovala závazky vůči firmě.

Galerie naopak uvádí, že agentura porušovala své povinnosti. Znovu galerie otevře zřejmě až během příštího týdne. Podle vedoucího odboru PR a marketingu Miroslava Krupičky do konce května prodlouží platnost vstupenek, které mají návštěvníci zakoupeny.

Ředitel galerie Jiří Fajt dnes ČTK řekl, že důvodem uzavření budov bylo opakované závažné porušování povinností ze strany smluvního dodavatele bezpečnostních služeb. "K podobné situaci, i když v menším měřítku, bohužel docházelo i v uplynulých měsících. Vedení národní galerie se snažilo tyto problémy věcně řešit, ovšem bez úspěchu," doplnil Fajt. Podle něj ani za této situace nebyla ohrožena bezpečnost sbírek a budov.

Galerie má podle registru smluv uzavřenou od konce září smlouvu s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management. Trvat by měla do března 2020. Firma ale dnes ČTK napsala, že od smlouvy s galerií k 24. únoru odstoupila kvůli "závažnému porušování závazků ze strany Národní galerie v Praze".

Ve smlouvě se uvádí, že podstatným porušením závazků může být ze strany objednatele zejména "prodlení se zaplacením ceny po dobu delší než 30 dnů nebo opakované neposkytování potřebné součinnosti". Firma podle své mediální zástupkyně Evy Kijonkové nabídla galerii základní bezpečnostní ochranu všech budov po dobu nezbytně nutnou.

Témata:  Národní galerie Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy