Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se zvyšuje počet lékařů ze zahraničí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - V Česku roste počet lékařů ze zahraničí. V roce 1992 bylo mezi členy České lékařské komory (ČLK) registrováno 403 cizinců, což bylo asi 1,5 procenta z celkového počtu členů komory.

V roce 2015 už to bylo 2557 a cizinci tvořili zhruba pět procent členů. Většina z nich pochází ze Slovenska. Vyplývá to z údajů ČLK, které má ČTK k dispozici.

Podle zákona musí být každý lékař, který vykonává na území ČR lékařské povolání, členem ČLK. V roce 2015 bylo mezi celkem 52.348 členy komory 2557 cizinců. Nejvíce, a to 1963, bylo Slováků. Mnozí z nich tu ale už dříve studovali a po studiích zůstali. Podle komory roste počet lékařů ze zemí bývalého Sovětského svazu. Za posledních deset let se počet ukrajinských lékařů v Česku zvýšil třináctkrát na loňských 342 a ruských lékařů čtyřikrát na 156. Kromě toho komora loni evidovala 38 Bělorusů a další desítky lékařů jiných národností.

Komora tvrdí, že někteří lékaři z třetích zemí nemají aprobační zkoušku, ve které se ověřují odborné dovednosti i znalost českého jazyka. "Lékařská komora již zaznamenala případy, kdy je lékař v nemocnici opakovaně zaměstnáván, aniž by složil příslušné zkoušky. Nepochybně jde v takových případech minimálně o obcházení zákona," uvedl prezident ČLK Milan Kubek. Pro některé cizince je podle Kubka ČR první zemí v EU, kde si složí potřebné zkoušky a odkud odcházejí za prací na západ.

Ministerstvo může povolit lékařům výkon povolání i bez složení zkoušky. "Toto povolení se nicméně vždy vydává na časově omezený úsek a lékař ze třetí země je vždy pod odborným dohledem specializovaného lékaře. Této možnosti využívají například lékaři z USA, Kanady či jiných zemí, kteří nemohou využít systému automatického uznávání odborné kvalifikace," napsala ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Některé nemocnice si spolupráci s lékaři z ciziny velmi chválí. Například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) má mezi zhruba 1200 lékaři, kteří pro ni pracují, přes sedm desítek cizinců. Například primář kliniky kardiologie a angiologie pochází z Demokratické republiky Kongo. Dalších více než 150 cizinců je mezi ostatními zaměstnanci nemocnice.

Témata:  zdravotnictví lékaři Česká lékařská komora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy