reklama

Babišem představené návrhy na snížení daní jsou tak masivní, že asi dál umožní "plošný lov" voličů, napsala Mladá fronta Dnes (MfD). Podle Lidových novin (LN) se lidé věcně vzato na sněmu nic nového nedověděli.

HN a Právo si v komentářích všímají nové Babišovy pravomoci měnit kandidátky a toho, že na sněm nebyl vpuštěn úřadující olomoucký hejtman za ANO Oto Košta, kterého hnutí vyzvalo k rezignaci, protože "neposlouchal místopředsedu (Jaroslava) Faltýnka". Člověk nebo kolektivní orgán je ničím, vůdce vším, píše Právo.

"Je to předobraz celé země v případě, že by ji řídil Babiš jako svou rodinnou firmu, což je jeho cíl," dodal deník. Podle HN členové ANO evidentně nechápou, proč by měl v liberálním hnutí mít někdo jiný než předseda vůbec nějaké pravomoci. "Žádná debata, škrt a je to," napsal deník.

Podle LN, které stejně jako MfD patří pod svěřenský fond, kam Babiš nedávno vložil své firmy, Babišova pravomoc měnit kandidátky je z pohledu vnitrostranického života nedemokratická, ale při malém počtu členů ANO a nedostatku kandidátů má smysl. "Přinejmenším jako záchranná brzda," píšou LN.

HN poukázaly na "optimalizaci" diskuse na sněmu ANO, když v sobotu se předsedy nikdo na nic neptal a v neděli byly vznesené dotazy zaznamenány s tím, že budou Babišovi předány. "Předseda i bez otázek sám nejlépe ví, co dělá," napsal se zjevnou ironií deník. Optimalizované zevnitř je po sjezdu také hnutí ANO. "Zbývá jediná otázka: Do jaké míry se mu podaří zoptimalizovat voliče?" uzavírá komentář v HN.

odle MfD je nyní ANO nuceno konkretizovat sliby z doby před minulými volbami, že bude líp. Hnutí se tak zužuje voličský záběr a je nuceno zakotvit "více v pravém středu". Plošný lov voličů sice hnutí umožní masivní návrhy na snížení daní, "mlhu na Babišově cestě do premiérské pracovny" ale sněm nerozehnal, píše deník.