Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České Radiokomunikace ve středu spustí první přechodovou síť pro DVB-T2

televize
televize
Foto: David Trlica, Globe24.cz

Praha - České Radiokomunikace ve středu spustí v Praze a ve středních Čechách první přechodovou televizní síť pro standard pozemního vysílání DVB-T2.

Ta poběží souběžně s vysíláním ve stávajícím standardu DVB-T a má sloužit k tomu, aby měli diváci čas se na přechod na DVB-T2 připravit. Vyplývá to z materiálů společnosti.

Celkem mají do konce roku 2017 vzniknout dvě až tři přechodové sítě, které budou vysílat dva až tři roky souběžně se stávajícími multiplexy.

Vysílače v Praze na Žižkově a na Cukráku postupně doplní dalších 24 oblastí. Celkové pokrytí přechodovou sítí má být na úrovni téměř 98 procent populace. Po vypnutí stávajících sítí a spuštění standardních sítí DVB-T2 jejich komerčními provozovateli přestanou přechodové sítě fungovat.

K přechodu na DVB-T2, které umožní vysílat na nižším počtu frekvencí větší počet televizních programů, by mělo dojít 1. února 2021, konečný termín ještě bude schvalovat vláda. Vzniknout by mělo celkem šest vysílacích sítí namísto stávajících čtyř multiplexů pro DVB-T. Uvolněné frekvence v pásmu 700 MHz stát využije pro rychlé mobilní sítě.

Témata:  digitalizace televize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy