Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se sešel s maltským premiérem, řešili brexit či migraci

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes sešel se svým maltským protějškem Josephem Muscatem. V Praze probírali chystaný odchod Velké Británie z Evropské unie, budoucnost unie či její březnový summit v Římě.

Sobotka upozornil i na čtvrteční jednání předsedů vlád visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) ohledně rozdílné kvality potravin v některých zemích unie. Premiéři se na tiskové konferenci shodli, že v otázce povinného rozdělování migrantů mají země opačné názory, dnes se proto snažili hlavně zjistit, jak bude možné dojít k dohodě.

Muscat kvůli předsednictví své země nyní navštěvuje jednotlivé členské státy EU.

Sobotka i Muscat ocenili, že unijní země se na nedávném summitu na Maltě dohodly, jak řešit ochranu vnějších hranic EU a zdroje migrace v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. Shodli se, že složitější bude hledání kompromisu, jak řešit situaci uprchlíků, kteří jsou již v Evropě. Česko dlouhodobě odmítá mechanismus zahrnující povinné kvóty na rozdělování migrantů, Malta patří do opačného tábora.

"Jsme schopni uznat jednotlivé pozice a na základě toho jsme otevřeni řešením," uvedl Muscat. Ocenil Sobotkova vystoupení na evropských summitech, kde se podle něj český premiér snaží hledat směr vpřed. Sobotka řekl, že o konkrétních opatřeních dnes s Muscatem nehovořil, jejich dialog se spíš soustředil na to, jaký zvolit přístup, aby byla možná dohoda.

Témata:  Bohuslav Sobotka Malta migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy