Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá část Rathovy kauzy se kvůli odposlechům vrátí policii, rozhodl soud

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Krajský soud v Praze vrátil policii k došetření druhou větev korupční kauzy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha kvůli nezákonně pořízeným odposlechům. Uvedl to dnes Český rozhlas (ČRo). Má k dispozici usnesení soudu, který o tom rozhodl v lednu. Případ se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, kriminalisté v něm navrhli obžalovat devět lidí a osm firem včetně stavební společnosti Metrostav.

Obvinění v druhé větvi kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu Kč. Případ se týká rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun.

Kvůli nezákonně pořízeným odposlechům loni pražský vrchní soud zrušil také původní rozsudek v první větvi korupční kauzy, kde byl Rath uznán vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení.

"Krajský soud v Praze po přezkoumání zmíněných příkazů k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu dospěl k závěru (ve shodě s Vrchním soudem v Praze), že tyto příkazy trpí zásadní procesní vadou, kterou je jejich nezákonnost," citoval ČRo z usnesení, které zdůvodňuje lednové rozhodnutí. Proti aktuálnímu rozhodnutí mohou nyní podat stížnost státní zástupci. Přezkoumal by ji pak pražský vrchní soud.

Oba soudy se v souvislosti s odposlechy shodly na tom, že jim v příkazech k odposlechům chybí úvahy zabývající se důvodností návrhu či vysvětlením, proč byly povoleny na nejdelší možnou dobu.

"Byť v nyní projednávané trestní věci není procesní soud vázán závěry shora citovaného usnesení Vrchního soudu v Praze, nelze odhlédnout od toho, že důkazy předkládané v nyní projednávané trestní věci jsou z větší části použity z původní trestní věci, která byla předmětem odvolacího řízení u vrchního soudu," uvedl v usnesení soud.

V první části kauzy, která se týká modernizace středočeských nemocnic či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku, bylo obžalováno 11 lidí. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kvůli zrušenému rozsudku podal stížnost k Nejvyššímu soudu.

Témata:  David Rath 1 soudy

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy