Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes byla spuštěna 2. fáze EET, systém je po zapojení obchodníků bez problémů

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Provoz elektronické evidence tržeb (EET) je po dnešním zapojení obchodníků zatím plynulý a bez problémů. Finanční správa nyní eviduje téměř 300 milionů vydaných účtenek a zhruba 110.000 evidujících podnikatelů. ČTK to sdělila mluvčí správy Petra Petlachová s tím, že během dne lze čekat růst počtu podnikatelů, kteří tržby evidují.

Autentizační údaje si dosud vyzvedlo zhruba 113.500 podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu. Server Hlídač EET, který monitoruje dostupnost a rychlost komunikace pokladen podnikatelů se servery EET, zatím nehlásí žádné problémy.

V úterý bylo podle dat na etrzby.cz zhruba 104.000 podnikatelů evidujících tržby a zhruba 194 milionů účtenek.

Autentizační údaje byly podle Finanční správy vydány většině podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu, kteří musejí ode dneška evidovat tržby. Přidali se k provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb, pro které je EET povinná od loňského 1. prosince. Po obchodnících budou následovat další obory podnikání. Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Výrazné problémy zatím nehlásí obchodníci ani v menších obcích. Například bez větších problémů funguje EET v malé samoobsluze v Lošově u Olomouce. Odezva pokladního systému je rychlá a zákazníci při čekání na zaplacení zavedení EET nepostřehli. Prodavačka ČTK řekla, že venkovská samoobsluha pokladní systém testovala několik týdnů a náběh EET byl proto hladký. Ani družstvo COOP V Havlíčkově Brodě nezaznamenalo problémy. "Žádné komplikace nejsou," řekl předseda družstva Vladimír Stehno ČTK před 10:00.

Bez problémů evidují podle zjištění ČTK i některé e-shopy. Například obchod rajpneu.cz přijal platbu platební kartou přes internet a do několika minut zaslal fakturu včetně identifikačních údajů k EET.

Podle šéfa prodejce pokladních systémů Shoptet Miroslava Uďana má systém aktivovaný zhruba polovina e-shopů, kteří tuto povinnost mají. "Přibližně jedna třetina e-shopařů má současně i kamenný obchod. Dá se říci, že jsou disciplinovanější, v 90 procentech případů měli EET včas nastavené," uvedl.

Jednatel společnosti eKasa.cz Luboš Kasík řekl, že v posledních dnech zaznamenávají až 3000 hovorů na zákaznické lince, což je trojnásobek běžného provozu. "Zákazníci mají vesměs stejné dotazy jako při první vlně - jak nahraji certifikát a zprovozním eKasu," uvedl.

Do druhé vlny EET nespadají například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro první vlnu.

Finanční správa již dříve deklarovala, že kontroly dodržování EET zahájí okamžitě. Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb hrozí pokuta až 500.000 korun nebo uzavření provozovny. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

Témata:  elektronická evidence tržeb obchody

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy