Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pacientů nakažených virem HIV v ČR drasticky přibývá

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Počet pacientů nakažených virem HIV rychle roste, jen za první čtvrtletí letošního roku jich v Česku přibylo 95. Nejčastěji se infikovali muži, kteří měli sex s mužem, a to v 72 procentech případů.

Zástupci neziskových organizací i lékaři upozorňují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit.

V únoru lékaři evidovali 36 případů, což je vůbec nejvyšší měsíční počet od počátku sledování infekce v roce 1985. Od tohoto roku Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu evidovala 2715 nakažených virem HIV. U 467 z nich se choroba selhání imunity rozvinula. Celkem zemřelo 241 pacientů.

"Měsíční počty jsou vysoké. Celkem 36 případů za únor je vůbec nejvyšší zaznamenaná měsíční hodnota v průběhu sledování od roku 1985," uvedla laboratoř. Poukázala ale na to, že měsíční i čtvrtletní údaje kolísají, není z nich tedy možné dělat závěry. Nutné je počítat s ročními hodnotami.

Za loňský rok byl počet nových pacientů s virem HIV zatím nejvyšší. Přibylo jich 266. O rok dřív laboratoř evidovala 232 případů a v roce 2013 celkem 235. V roce 2012 jich bylo 212.

Loni v prvním čtvrtletí přibylo 64 nových pacientů, o rok dříve 74, v roce 2007 pak 29. Takový počet zaznamenala laboratoř letos v lednu, v únoru evidovala 36 a v březnu 30 nových případů. Vyšetření lékaři provedli téměř 299.500. Přibylo pět nemocných s AIDS.

Mezi novými pacienty bylo 90 mužů a pět žen. U 14 procent byl příčinou "heterosexuální přenos". Narodilo se jedno dítě, které se nakazilo od své matky. "Zcela ojedinělý byl jeden případ nákazy ve zdravotnickém zařízení, týkal se ale cizince a k nákaze došlo před mnoha lety v Rumunsku," upřesnila laboratoř.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) zdraví nemoc lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy