Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NSS zamítl Ošťádalovu kasační stížnost kvůli nejmenování profesorem

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost Ivana Ošťádala a Univerzity Karlovy kvůli nejmenování fyzika profesorem. Stížnost směřovala proti loňskému rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zamítl žalobu na nečinnost prezidenta Miloše Zemana. ČTK to zjistila z úřední desky, shání podrobnosti.

Nečinnost podle žaloby spočívala v tom, že prezident nepodepsal Ošťádalův jmenovací dekret. Zdůvodnil to tehdy fyzikovými kontakty s komunistickou Státní bezpečností.

Městský soud v Praze dospěl k závěru, že ke dni jeho rozhodování už prezidentova nečinnost netrvala. Přerušení nečinnosti spatřoval soud v Zemanově dopisu ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). V dopise prezident uvedl, že Ošťádala nejmenuje.

Společně s Ošťádalem Zeman nejmenoval další dva navržené kandidáty, ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Fajt se rovněž bránil neúspěšnou žalobou, v únoru k Nejvyššímu správnímu soudu dorazila jeho kasační stížnost.

Od událostí kolem nejmenování tří profesorů se k Zemanovi dostaly tři seznamy dalších kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministryně školství. V minulosti tak někdy činil prezident.

Témata:  Miloš Zeman Nejvyšší správní soud (NSS) Ivan Ošťádal

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy